Napa Valley: wijn aangetast door de smaak van rook?

Napa Valley, de grote wijnregio van de Amerikaanse staat Californië, is twee jaar op rij door zware branden geteisterd. Zelfs wanneer het vuur de wijngaarden spaart, dreigt nog altijd het gevaar van de zogenaamde rooksmaak. Dat zegt Célia Heron, redacteur van de Zwitserse krant Le Temps. Het probleem is het gevolg van de sterke winden die de branden niet alleen aanwakkeren, maar bovendien ook rookwolken over de landerijen jagen.

Wanneer het roet uit die wolken zich op de druiven neerzet, dreigt de wijn ondrinkbaar te worden. Verschillende laboratoria proberen volgens Heron de concrete oorzaak van het probleem te achterhalen, maar ook een oplossing aan te reiken.

Klimaat

“Napa Valley wordt met twee grote bedreigingen geconfronteerd,” zeggen lokale wijnboeren tegenover de Zwitserse krant. “In de eerste plaats zijn er de branden, te wijten aan de grote droogte en in de hand gewerkt door de klimaatverandering, die grote delen van de oogst kunnen vernietigen. Daarnaast zijn er echter de rookwolken, die door oncontroleerbare winden over de wijngaarden worden gejaagd.”

“Druiven die door de rook zijn aangetast, kunnen nog nauwelijks voor de wijnproductie worden gebruikt. Meestal kan het product nog alleen tegen een spotprijs in bulk worden verkocht om met andere wijn te worden verdund. Die voorraden eindigen meestal in kartonnen in de supermarkten.”

Volgens de experts hebben in Napa Valley vorig jaar tussen 10 procent en 20 procent van de wijnboeren hun voorraden geheel of gedeeltelijk met verliezen moeten verkopen. Ook dit jaar werd Californië al door bijzonder zware branden geteisterd, maar Napa bleef grotendeels van de gevreesde rookwolken gespaard.

Gevreesd wordt echter dat het probleem door de klimaatverandering een steeds meer terugkerend fenomeen zal worden. Bovendien wordt opgemerkt dat men nog steeds geen oplossing voor het probleem heeft gevonden, ondanks alle pogingen die al in laboratoria zijn genomen om de weerzinwekkende smaak van asse weg te krijgen.

Guaiacol

“We hebben hier te maken met een complex fenomeen,” zegt Federico Casassa, professor oenologie aan de California Polytechnic State University. “In eerste instantie moet de oorzaak worden gezocht bij de lokale vegetatie die door het vuur worden verteerd.”

“Bij het verbranden komt er guaiacol, een organische aromatische verbinding, vrij. Guaiacol wordt door de wind meegevoerd tot boven de wijngaarden en kan zich vervolgens op de druiven neerzetten. Wanneer de guaiacol zich bindt aan de suikers van de vrucht, dreigt de druif later voor de wijnproductie nagenoeg ongeschikt te worden.”

“In elke mogelijke fase van het verdere verwerkingsproces van de druif kan guaiacol zich vervolgens opnieuw manifesteren,” zegt professor Casassa nog. “Het probleem kan zelfs optreden nadat de wijnflessen in de winkelrekken zijn terecht gekomen. “

“Vaak denken producenten van de vloek van de rooksmaak gespaard te zijn gebleven, om later te moeten vaststellen dat hun wijnen toch zijn aangetast. Getroffen producenten leven dan ook de hele tijd in onzekerheid. De schade kan bijzonder groot worden. De productiekosten van de wijn worden gemiddeld op 4.000 dollar per ton geschat, maar dat bedrag kan tot 12.000 dollar oplopen. De enige zekerheid kan worden geboden door laboratoriumtests.”

Fonds

“Het probleem van de rooksmaak kan niet alleen grote schade veroorzaken, maar kan uiteindelijk ook het imago van de wijnen van Napa Valley aantasten,” zegt Célia Heron.

Professor Casassa merkt wel op dat er een aantal duidelijke voorwaarden zijn voor het fenomeen van de rooksmaak. In eerste instantie moet er sprake zijn van een blootstelling gedurende minstens drie tot vier dagen. Daarnaast konworden vastgesteld dat het risico oploopt naarmate de rijpingsgraad van de druiven toeneemt. Tenslotte blijkt dat een cabernet sauvignon beduidend minder risico loopt dan een merlot of een syrah.

“In ieder geval moet worden benadrukt dat de consumptie van de aangetaste druiven geen enkel gevaar voor de consument oplevert,” zegt professor Casassa nog. “Bovendien zal de contaminatie op de kwaliteit van de volgende oogsten geen enkele impact hebben.”

De Amerikaanse wijnboeren hebben al diverse strategieën uitgeprobeerd om het probleem aan te pakken, maar een effectieve oplossing blijkt nog niet te zijn gevonden.

De wijnproducenten van Napa Valley hebben inmiddels een fonds opgericht. Daarbij werden verschillende tientallen miljoenen dollar verzameld voor investeringen in onderzoek naar de rooksmaak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20