Nadia Naji klikt Groen vast aan Vooruit: “We stappen niet in regering zonder”

Co-voorzitter van Groen Nadia Naji is duidelijk over de eisen van haar partij. Zonder Vooruit stapt Groen niet in de federale regering. Dat vertelde ze in gesprek met Radio 1.

In het nieuws: Naji stelt haar eisen over regeringsdeelname.

  • “Niet zonder Vooruit”, stelde Naji. “Dat is voor ons heel belangrijk. Met twee kan je veel meer wegen. Dat zagen we nu ook in de Vivaldi-regering. Samen kunnen we een progressief beleid doorvoeren.” “Vooruit is daarvoor onze voorkeurspartner”, klinkt het duidelijk.
  • Vooruit en Groen verschillen op sommige standpunten uiteraard van mening, maar “de groenen en socialisten hebben de voorbije periode goed samengewerkt”, concludeert Naji.
  • En dat daarbij ook zusterpartij Ecolo aan boord moet zijn, is de evidentie zelve. Ecolo heeft dan ook een innige band met Groen. De vier covoorzitters geven regelmatig persvoorstellingen. Zo kwamen ze samen met een plan voor een staatshervorming en een “federale hiërarchie”.
    • Al gaat het niet altijd van harte. Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane gaf recent kritiek op het mobiliteitsplan van Groen in Brussel. Naji wil de uitgezette lijn echter aanhouden: “Als Groen in een volgende regering in Brussel zit, willen we verder inzetten op de luchtkwaliteit van de Brusselaars. Dat door in te zetten op alternatieven zoals randparkings.”