Nabijheid strand jaagt prijskaartje kustappartement tot 30 procent de hoogte in

Uit een onderzoek van de immosite Immoweb blijkt dat het prijskaartje van een appartement aan de kust fors kan oplopen als er een strand in de buurt is. Hoe korter de wandelafstand tot het strand, hoe duurder het appartement.

Waarom is dit belangrijk?

De prijzen van de Belgische appartementen zijn de voorbije jaren fors gestegen. Hoeveel je betaalt voor een kustappartement is afhankelijk van uiteenlopende factoren, waaronder de nabijheid van een strand en de aanwezigheid van een terras.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Het prijskaartje van een appartement aan zee kan tot 30 procent oplopen wanneer het op minder dan een minuut wandelen van de zee ligt dan wanneer de wandelafstand langer dan 10 minuten is.

 • Op een wandelafstand van een tot vijf minuten stijgt de vastgoedwaarde met 10,8 procent.
 • De waarde van een appartement stijgt met 1,6 procent wanneer de woning zich op vijf tot tien minuten wandelen van het strand bevindt.
 • “Het is geen verrassing dat de nabijheid van de zee een gunstige invloed heeft op de waarde van een appartement”, aldus Jonathan Frisch, vastgoedeconoom van Immoweb. “Anderzijds tonen de data ook dat een appartement op 5 tot 10 minuten wandelen van de kust nauwelijks nog meerwaarde ondervindt van de kustlijn. Dat kan evenzeer een opportuniteit zijn voor kopers die toch aan de kust willen zitten, maar niet per se de zee in hun directe nabijheid hoeven.”

Andere factoren: Uit een eerder onderzoek van Immoweb bleek ook al dat de aanwezigheid van een terras of balkon de prijs van appartement een boost kan geven.

 • Huizenjagers zijn bereid gemiddeld 4,7 procent meer te betalen voor een appartement met een balkon of terras. 

Tragere prijsstijgingen

Zoom out: Integenstelling tot de buitenlandse vastgoedprijzen zitten die in België nog (lichtjes) in de lift. Belgisch vastgoed lijkt minder last te hebben van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).

 • Over de afgelopen 3 jaar werden appartementen aan de kust 17,6 procent duurder. Daarmee komt de gemiddelde prijs er nu op 3.984 euro per vierkante meter.
  • Ter vergelijking: De prijs van een gemiddeld appartement in ons land steeg met 12,5 procent. Dat is een verschil van 5,1 procentpunten over dezelfde periode.
  • Voor een appartement in ons land betaal je vandaag 3.006 euro per vierkante meter, wat dus bijna 1.000 euro minder is dan voor een appartement aan zee.
 • De duurste Vlaamse kustgemeente is Knokke-Heist. Daar betaal je gemiddeld 6.506 euro per vierkante meter voor een appartement. Op de tweede plaats staat Nieuwpoort, met een prijs van 4.654 euro per vierkante meter. De derde duurste kustgemeente voor appartementen is Koksijde. Het prijskaartje aldaar bedraagt 4.263 euro per vierkante meter.
  • Nergens aan de kust zijn de appartementsprijzen de voorbije drie jaar zo fors gestegen als in Knokke. De gemiddelde prijs in die gemeente is de voorbije drie jaar met 30,7 procent gestegen.
 • Als je toch een appartement aan de kust wil kopen, betaal je daarvoor het minst in Oostende (2.928 euro per vierkante meter), Blankenberge (2.912 euro per vierkante meter) of Bredene (2.776 euro per vierkante meter).
  • Immoweb merkt op dat er in Frankrijk enkele opportuniteiten zijn voor wie een kustappartement wil aanschaffen. In het Franse Bray-Dunes, dat grenst aan de Panne, bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante 3.372 euro. Dat is net geen 300 euro goedkoper dan de 3.627 euro per vierkante meter die je in De Panne op tafel moet leggen.

(nd)

Meer