Terras of balkon doet verkoopprijs appartement met bijna 5 procent stijgen

Uit een onderzoek van het vastgoedplatform Immoweb blijkt dat het prijskaartje van een appartement stijgt als er een balkon of terras aanwezig is. Hoe groot de impact daarvan is op de prijs hangt af van verschillende factoren.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Huizenjagers zijn bereid gemiddeld 4,7 procent meer te betalen voor een appartement met een balkon of terras. Hoeveel meer een appartement in dat geval waard is, hangt af van verschillende factoren. Dat leert een onderzoek van Immoweb op basis van data in de twaalf grootste Belgische steden.

  • Allereerst wordt er gekeken naar de grootte van de buitenruimte. Zo betaal je tot gemiddeld 20,1 procent meer voor een appartement met een terras of balkon van meer dan 50 m².
  • Voorts beïnvloedt de verdieping de prijs van een appartement met een terras of balkon. Een buitenruimte op de begane grond verhoogt de prijs van de woning met 5 procent, omdat het vaak om een tuin gaat. Een terras wordt daarentegen minder gewaardeerd op een lagere verdieping: het effect is 4,1 procent vanaf de eerste tot de derde verdieping, omdat het balkon kan uitkijken op een lawaaierige straat. Vanaf de vierde verdieping stijgt de vastgoedprijs dankzij het balkon dan weer met gemiddelde 5,6 procent.
    • “Een ander opvallend feit is dat de impact van een terras of balkon op de bovenste verdieping bijna twee keer zo groot is (+9 procent) als op de andere verdiepingen van het gebouw”, voegt het vastgoedplatform eraan toe.
  • Ook de geografische ligging heeft een impact op de prijs van een appartement. Die is het grootst in Oostende (+9,3 procent). Namen (+8,4 procent) en Luik (+7,4 procent) vervolledigen het podium.
    • Opmerkelijk: Een terras aan de kust heeft twee keer meer impact (+9,3 procent) op de vastgoedwaarde dan een terras van een appartement in de hoofdstad (+4,4 procent).
    • “Op het eerste gezicht lijkt het effect op de prijs in de hoofdstad misschien kleiner omdat het wordt uitgedrukt als een percentage van de prijs per m²”, verduidelijkt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom bij Immoweb. “In werkelijkheid is de absolute waarde van de prijsstijging in Brussel hoger dan in sommige andere steden. Zo wordt een appartement van 95 m² met een buitenruimte dat voor 325.000 euro in Brussel wordt verkocht, voor gemiddeld 13.700 euro meer ingeruild (3.425 euro/m²), tegenover 8.800 euro meer in Charleroi (1.750 euro/m²).”

(nd)

Meer