Naakte reus van E17 verkocht voor bijna 30.000 euro

De naakte reus die jarenlang bestuurders langs de E17 aanstaarde, is na een veiling verkocht voor 29.513 euro. De cycloop vormde een iconisch herkenningspunt voor alle automobilisten. Nu krijgt hij een nieuwe thuis.

Wie op de E17 voorbij Waregem reed, trok bij het passeren van het heftruckbedrijf van Hervé Missiaen wellicht grote ogen. De chauffeurs werden daar 11 jaar lang begroet door een reusachtige naakte cycloop. Eind vorig jaar kondigde Missiaen aan de reus te willen verkopen. Zijn heftruckbedrijf verhuist naar het buitenland, de reus moet thuisblijven.

Terug naar Gent?

Na een maand veiling is de reus uiteindelijk voor een bedrag van 29.513 euro onder de hamer gegaan. De koper heeft zichzelf nog niet bekend gemaakt, maar het zou om iemand uit de regio Gent gaan. Wie weet krijgt de reus een nieuw leven in de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad.

Voor de cycloop zou een verhuis naar Gent een terugkeer naar zijn roots betekenen. Het 7,5 meter hoge beeld werd oorspronkelijk door de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio Sella gemaakt voor het kunstfestival Over The Edges van het SMAK in 1998.

Tijdens dat festival werden verschillende in het oog springende kunstwerken tentoongesteld in de Gentse binnenstad. Blikvangers tijdens dat festival waren de zuilen vol Gandaham, een werk van Jan Fabre. De reus keek toen neer op iedereen die langs de Sint-Michielshelling het centrum van de stad binnenkwam.

Vandalisme

Missiaen kreeg het beeld via via in handen en gebruikte het ter promotie voor zijn eigen kunstprojecten en als blikvanger voor zijn heftrukbedrijf HM International. De reus slaagde alleszins goed in zijn opzet en groeide uit tot een iconisch stukje snelwegkunst.

In 2012 werd de naakte cycloop echter het slachtoffer van vandalisme. Het standbeeld werd in brand gestoken, enkel het ijzeren frame bleef over. Maar Missiaen contacteerde een carnavalsbeweging om een nieuwe cycloop te maken.

Bieden op de reus begon bij 10.000 euro. De koper krijgt er ook acht outfits bij die doorheen de jaren voor de reus werden gemaakt. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel in de zorgsector.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.