Na ongeziene grondstofprijzen toch winst voor Recticel

Isolatiefabrikant Recticel zag grondstofprijzen de laatste maanden enorm stijgen. Toch maakte het bedrijf stevige winsten. “We slagen erin die prijzen bijna realtime door te rekenen naar onze klanten”, zegt CEO Olivier Chapelle aan De Tijd.

Dat Recticel de stijgende grondstofprijzen doorrekent aan zijn klanten, is niet meer dan essentieel, zegt Chappelle. “Het voorbije halfjaar stegen onze grondstoffenkosten met meer dan 75 miljoen euro, meer dan onze hele brutobedrijfswinst (ebitda) samen. Als we dat niet konden doorrekenen, zouden we vandaag een negatieve ebitda van 20 miljoen euro moeten rapporteren.”

Verkoop matrassenafdeling

Eind juni liet het bedrijf al laten weten dat zijn verkoopcijfers in het eerste halfjaar van 2021 met 60 procent gestegen waren. Goed voor een omzet van 600 miljoen euro.

De nettowinst van Recticel klokte af op 28 miljoen euro, bericht De Tijd. Dat is minder dan een jaar eerder (60,1 miljoen euro). Toen werd het resultaat (voor 68,8 miljoen euro) echter aangedikt door de verkoop van de auto-interieurtak en de soepelschuimafdeling.

Eind vorig jaar nam Recticel het Zwitserse FoamPartner over. Daarvoor legde het een kwart miljard op tafel.

Recticel verwacht eind dit jaar zijn matrassenafdeling te verkopen. Voor maart van volgend jaar zou de verkoop volledig rond moeten zijn. Dat zei Chapelle bij de voorstelling van de halfjaarcijfers van de groep. De geboden prijs zou rond de 100 miljoen euro schommelen, bericht Kanaal Z.

Greiner

Minder goed voor Recticel is de strijd tegen een potentiële overname door het Oostenrijkse Greiner, dat in mei al 27 procent van de holding Bois Sauvage overnam. “Dat is een bevestiging van de waarde van ons bedrijf”, houdt Chapelle zich sterk bij Kanaal Z.

Lees ook: Schuimrubber van Recticel mee aan boord van eerste ruimtevlucht Jeff Bezos

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20