Na dodelijke raketaanval Dnipro: Oekraïne heeft (nog) geen antwoord op Russische Kh-22-raketten

Rusland blijft raketbarrages afvuren op Oekraïne. Daarbij gebruikt het onder meer de Kh-22, een raket die Oekraïne niet lijkt te kunnen tegenhouden.

In het nieuws: Een appartementsgebouw in Dnipro wordt in puin gelegd door een Russische raket. Minstens 30 burgers vinden de dood.

  • De aanslag werd uitgevoerd met een Kh-22, een raket die werd ontworpen om vliegdekschepen en andere oorlogsbodems te treffen. De raketten worden al sinds het begin van de oorlog ingezet tegen doelen op de grond. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn ze echter “uiterst inaccuraat, waardoor ze heel wat nevenschade en slachtoffers kunnen veroorzaken”.
  • Het afgelopen jaar schoot Rusland 210 zulke raketten af op Oekraïense steden. Eén raket, afgeschoten door een Toepolev Tu-22-bommenwerper, raakte op 27 juni een winkelcentrum in Krementsjoek. Daarbij vielen 21 doden, 56 anderen raakten gewond.

Opvallend: Van die 210 raketten kon Oekraïne geen enkele neerschieten, voor die zijn doel trof. Dat zegt luitenant-generaal Nikolai Oletsjoek, de opperbevelhebber van de Oekraïense luchtmacht.

  • Volgens hem is het Oekraïense leger wel in staat de raketten te traceren, afgaand op hun lancering, hoogte en kruissnelheid. De exacte positie van de raket wijkt soms echter enkele honderden meters af.
  • Problematischer is dat het leger niet over de juiste afweersystemen beschikt om de Kh-22’s neer te halen. De raketten vliegen bijna aan een hypersone snelheid. Hierdoor, gecombineerd met hun zwaarte, kunnen de interceptorraketten van de Oekraïense luchtafweersystemen de raketten onmogelijker raken. De meeste andere raketten en kamikazedrones kunnen wel in hun vlucht worden afgeknald.
  • De enige oplossing om de Kh-22 te bestrijden, is het leveren van bijkomende moderne westerse systemen. Het gaat hierbij om twee systemen: de PAC-3, een geüpgradede versie van de Patriot-luchtafweerraketsystemen, die het Westen al beloofde aan Duitsland, en de SAMP-T. Dit is dan weer een Frans-Italiaans rakettafweersysteem, dat onder meer in moderne fregatten van de Franse fregatten en Britse mijnenjagers is geïntegreerd. Italië heeft Oekraïne al één zo’n systeem beloofd voor 2023.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.