N-VA grootste partij van Vlaanderen: wat kan dit eventueel betekenen voor jouw portefeuille?

N-VA grootste partij van Vlaanderen: wat kan dit eventueel betekenen voor jouw portefeuille?
N-VA-voorzitter Bart De Wever – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

N-VA heeft de verkiezingen in Vlaanderen gewonnen. Nu rijst de vraag: wat wil die partij doen om onze koopkracht te beschermen? En in welke mate zullen sommige maatregelen die N-VA wil nemen een impact hebben op onze portefeuille?

In het nieuws: Na de verkiezingen van 9 juni is N-VA aan zet om een regering in Vlaanderen te vormen. Het is nog niet zeker wie op federaal niveau de informateur zal zijn, maar kans is groot dat Bart De Wever, de voorzitter van N-VA, die rol op zich zal nemen. Terwijl we wachten op de volgende regeringen, laten wij al ons licht schijnen over wat de Vlaams-nationalisten willen doen om onder meer onze koopkracht te beschermen.

Werken moet meer lonen

Verkiezingsbelofte 1: In het partijprogramma van N-VA lezen we dat de partij het verschil tussen werken en niet-werken wil vergroten. Het streefdoel is om het minimale verschil te laten oplopen tot 500 euro. De partij wil dat doel bereiken via onder meer een fiscale hervorming. Het is onder andere de bedoeling om de belastingschijven aan te passen.

  • Een ingrijpende fiscale hervorming is enkel mogelijk op federaal niveau. Er zijn alvast enkele partijen die N-VA daarbij willen helpen. We denken onder meer aan cd&v, een potentiële partner op zowel federaal als Vlaams niveau. Hun minister van Financiën Vincent Van Peteghem is er tijdens de vorige legislatuur niet in geslaagd om een fiscale hervorming er door te drukken. “Er werden toen rode, blauwe en groene muren opgetrokken”, liet hij in mei weten tegenover De Afspraak. Een fiscale hervorming was daarom een breekpunt voor de christen-democraten in aanloop naar de verkiezingen.
  • Veel zal ook afhangen van MR, de grootste partij in Wallonië. De Franstalige liberalen waren mee verantwoordelijk voor de mislukte fiscale hervorming onder regering-De Croo. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van MR, wou die hervorming koppelen aan de begroting en aan maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen.

Een netto-index

Verkiezingsbelofte 2: Als er meerdere indexeringen op een korte periode plaatsvinden, wil N-VA de gewone index vervangen door een netto-index. “Zo’n systeem beschermt de koopkracht van de werknemers, in plaats van het inkomen van de overheid,” klinkt het.

  • Kans is reëel dat N-VA op Vlaams en federaal niveau ook de handen in elkaar zal moeten slaan met Vooruit. En die kunnen het voor De Wever wel eens moeilijk om een netto-index uit te rollen.
    • Melissa Depraetere, voorzitter van Vooruit, waarschuwde afgelopen maand tijdens een debat van VTM Nieuws dat zoiets zal resulteren in lagere pensioenen. Die worden namelijk berekend op basis van het brutoloon.

Rem op leeflonen en werkloosheidsuitkeringen

Verkiezingsbelofte 3: N-VA wil het verschil tussen werken en niet-werken ook vergroten door de automatische indexering van de uitkeringen tijdelijk te staken.

  • Aangezien de kans relatief groot is dat N-VA op federaal niveau zal moeten samenwerken met Vooruit wordt het ongetwijfeld moeilijk voor de partij om consensus te bereiken over zo’n maatregel.
    • Tijdens een debat op VRT reageerde Depraetere dat een indexsprong (bij de uitkeringen) onmenselijk is. “Voor ons is dat onbespreekbaar, dat is duidelijk. We hebben net heel veel extra ingezet op de bescherming van de koopkracht”, klonk het.
  • Cd&v – nog een potentiële Vlaamse partner van N-VA op federaal niveau – wil voorkomen dat de minimumuitkeringen niet systematisch sterker stijgen dan de minimumlonen. De partij wil dat onder meer bereiken door sociale voordelen toe te kennen op basis van het inkomen, en niet langer op basis van statuut. Ook de christen-democraten zijn een koele minnaar van een bevriezing van de uitkeringen.

Verdere verlaging registratierechten

Verkiezingsbelofte 4: N-VA wil de registratierechten verder verlagen.

  • Vandaag betaal je 3 registratierechten als je een eigen en enige woning koopt. De vorige Vlaamse regering heeft die belasting tot twee keer toe verlaagd.
    • De eerste verlaging – van 7 naar 6 procent – kwam er als compensatie van de afschaffing van de woonbonus.
    • Op 1 januari 2022 werden de registratierechten verder verlaagd tot 3 procent. Tegelijk werd de taks voor wie een tweede woning koopt verhoogd van 10 naar 12 procent.
  • Er wordt intussen gesproken over een raketcoalitie op Vlaams niveau, bestaande uit N-VA, cd&v en Vooruit. De Vlaams-nationalisten zouden er in zo’n coalitie zeker kunnen in slagen om de registratierechten te verlagen. Cd&v wil de registratierechten inperken tot 1 procent. Vooruit wil die belasting dan weer schrappen op de eerste schijf van 250.000 euro.

Ook dit nog: Tegelijk pleit N-VA ook voor een verdere verlaging van de erfbelastingen. Het is de bedoeling om die taks op langere termijn af te schaffen. De twee meest waarschijnlijke coalitiepartners op Vlaams niveau – Vooruit en cd&v – willen eveneens dat systeem hervormen.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.