N-VA blijft de grootste partij, geen grote overheersing van Vlaams Belang

N-VA wint, tegen de verwachtingen in, de verkiezingen. Geen achteruitgang voor N-VA, de partij blijft dezelfde resultaten halen. Vlaams Belang haalt geen grote winst.

  • N-VA heeft deze verkiezingen gewonnen en blijft met 23,9 procent in Vlaanderen en 16,7 procent voor de Kamer. Vlaams Belang haalt 22,7 procent in Vlaanderen en federaal raakt de partij aan 13,8 procent.
  • Vlaams Belang wint wel stemmen, en gaat er op het Vlaamse niveau 4 procent op vooruit. In de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg lijkt de partij de grootste te worden, maar niet in de andere provincies.
  • Daardoor blijft de grote overwinning van Vlaams Belang uit. In de laatste peiling van DPG Media werd er nog een kloof geschetst tussen Vlaams Belang en N-VA. Vlaams Belang werd op 25,8 procent gepeild, met N-VA op achterstand op 21,0 procent.
  • Politicologen noemen het toch onverwacht. N-VA heeft weinig stemmen prijsgegeven. Jean-Marie Dedecker (onafhankelijke op de lijst van N-VA) geeft aan dat er toch een Bart De Wever-effect blijkt. Ook hij verwachtte dat Vlaams Belang de grootste zou worden, wat niet lijkt te zijn gebeurd.

Eerste speech De Wever

  • In een eerste overwinningsspeech laat Bart De Wever weten trots te zijn op zijn volkspartij. “Wij zijn de leidende partij van Vlaanderen. Vlaanderen heeft gekozen voor het redden van zijn welvaar. Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor zijn autonomie. Met die keuzes van de Vlamingen zal rekening gehouden moeten worden.”
  • De Wever heeft het in zijn speech ook over het grote verlies van Open Vld. “Vlaanderen heeft afgerekend met het Vivaldi-bestuur. Ik spreek mijn deelneming uit aan de militanten van de verliezende partijen. Ik hoop dat deze uitslag hen kan inspireren een andere weg te kiezen.”

Coalitie of niet?

Om te volgen: De eerste handreiking van Vlaams Belang in de richting van N-VA is er al.

  • Toen de eerste resultaten binnendruppelden, kwam er al een eerste reactie van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Hij wil duidelijk op Vlaams niveau met N-VA regeren. “Vlaams Belang zal naar alle waarschijnlijkheid de grootste worden in het Vlaams Parlement. Het ziet ernaar uit dat we samen met de N-VA een meerderheid kunnen vormen”, liet hij optekenen tegenover VRT.
  • N-VA-voorzitter Bart De Wever liet eerder al optekenen dat hij, op geen enkel niveau, wil samenwerken met Vlaams Belang. Dewinter vindt dat minachting. “Bart De Wever zou zich iets bescheidener moeten opstellen en respect moeten hebben voor de wil van de kiezer. Die beslist”.
  • Tom Van Grieken is alvast duidelijk tegenover N-VA en Bart De Wever en zet hem tijdens zijn speech aan om voor een “historische coalitie” te gaan. Daarvoor zouden de twee partijen samen net te kort komen voor een meerderheid. “Beste Bart, mis deze historische kans niet”, zo spreekt hij rechtstreeks tegen De Wever. “Vlaanderen heeft nog nooit zo Vlaams en zo rechts gestemd.”
  • Echter lijkt een coalitie tussen N-VA, Vooruit en cd&v de meest voor de hand liggende optie. De Wever wil er voorlopig nog geen uitspraken over doen. Hij verandert mogen van rol, haalt hij aan. Hij wordt informateur van een nieuwe Vlaamse regering. Daarbij gaat hij omzichtig te werk, en wil hij voor de camera niet herhalen dat N-VA geen Vlaamse regering vormt met Vlaams Belang. Hij gaat sowieso spreken met de partij in de informatieronde.
Meer