Mysterieus optrekje van Jeffrey Epstein in Manhattan verkocht voor 51 miljoen dollar

De mede-eigenaars van het Jeffrey Epstein Estate hebben het herenhuis van de controversiële Amerikaanse financier en zedendelinquent in Manhattan verkocht aan een onbekende koper. Het prijskaartje wordt rond de 51 miljoen dollar geschat.

De luxueuze woonst van Jeffrey Epstein werd dinsdag verkocht aan een onbekende koper voor ongeveer 51 miljoen dollar, ofwel zo’n 42,7 miljoen euro. Het weelderige optrekje op nummer 9 in de East 71st Street kende een glorieus verleden voordat het betrokken geraakte in de gruwelen van de Epstein-affaire.

Het herenhuis in de Franse neoklassieke stijl is geen typisch doelwit voor raids van de FBI. Toch viel de inlichtingendienst de woonst binnen in de zomer van 2019 naar aanleiding van de betrokkenheid van legendarische Amerikaanse financier Epstein in een wereldwijd berucht schandaal.

Epstein zou, onder andere in het optrekje in New York, minderjarige vrouwen seksueel mishandeld hebben. De FBI vond dan ook foto’s van de meisjes terug in zijn kluis in Manhattan. De inslag van de koevoeten is vandaag nog steeds te bewonderen op de gigantische eiken voordeuren.

Mysterie: hoe kwam het huis in het bezit van Epstein?

Niemand weet precies hoe Epstein bezit kon nemen van de villa. We weten wel dat de vorige eigenaar Leslie Wexner was, de voorzitter van L Brands, de kleinhandelarengroep die onder andere Victoria’s Secret beheert. Wexner was tevens de business-mentor van Epstein.

Wat we ook weten is dat Wexner in 1996 het huis schonk aan Epstein voor een symbolische som van 0 dollar. Volgens een rapport van The New York Times werd het huis in 2011 officieel overgedragen van Wexner naar een onderneming van Epstein die gevestigd is op de Amerikaanse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs.

Wat is er dan zo mysterieus aan deze overdracht? Rond diezelfde periode in 2011 brak Wexner alle relaties en contact met Epstein voorgoed. Niemand weet precies waarom.

Rijk verleden

Het huis van 15 meter breed en met zeven verdiepen heeft verder een kleurrijke geschiedenis. De woonst werd ontworpen door Horace Trumbauer, een residentiële architect met een interesse in mode, voor Herbert Straus, de erfgenaam van de Macy’s winkelketen. Zijn vader was 18 jaar voorheen omgekomen op de Titanic. De bouw van het huis startte in 1930 en werd pas beëindigd in 1944. Straus zelf mocht het nooit meemaken, hij kwam in 1933 om door een hartaanval.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de villa ook kort als ziekenhuis en later in de jaren ‘60 ook nog tijdelijk als school. In 1989 kocht Wexner het optrekje aan voor 13,2 miljoen dollar. Als we rekening houden met de inflatie komt dat neer op een bedrag van zo’n 27,9 miljoen dollar vandaag.

Opbrengsten voor de slachtoffers

Alle opbrengsten van de verkoop zullen naar het Epstein Victim’s Compensation Program gaan en ook opgespaard worden voor eventuele nieuwe slachtoffers die nog naar voren moeten komen, meldt CNN.

Op 10 augustus 2019 pleegde Jeffrey Epstein zelfmoord in een New Yorkse gevangeniscel. De officiële reden voor het overlijden was zelfmoord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20