Musk zijn investering in bitcoin is in strijd met zijn eigen groene ambities

Elon Musk, CEO van Tesla, heeft 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in bitcoin. Al ligt zo’n investering niet volledig in lijn met zijn groene ambities.

Musk heeft bitcoin een stevig duwtje in de rug gegeven. Eerder deze week kwam aan het licht dat de gekende cryptoliefhebber maar liefst 1,5 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht. Toen het nieuws bekend werd gemaakt, schoot het aandeel omhoog tot ruim 47.000 dollar, een nieuwe recordhoogte.

Vervuilende cryptomunten

Toch is er een keerzijde aan de medaille. Musk streeft namelijk naar een groenere samenleving. Zo sponsort hij via zijn bedrijf Tesla een wedstrijd waarbij er gezocht wordt naar nieuwe technologie om CO2 uit de lucht te halen. De winnaar krijgt 100 miljoen dollar. Probleem is dat bitcoin niet zo’n groene investering is.

Bitcoins mogen dan wel virtuele munten zijn, de productie daarvan draagt bij tot de opwarming van de aarde. Hoe komt dat? Bij de cryptomunten is er geen toezichthouder die alles controleert. Transacties worden in de cryptowereld goedgekeurd door zogeheten miners. Zij doen dat door complexe berekeningen op te lossen. In ruil krijgen zij cryptomunten.

En daar knelt nu net het schoentje. Om die berekeningen te kunnen doen, beschikken de miners over krachtige pc’s die non-stop draaien. Doorgaans bezitten ze meerdere computers die tegelijk aan het werk zijn. Er wordt met andere woorden ongelooflijk veel energie verbruikt. In Iran is in sommige steden daardoor zelfs het licht even uitgegaan.

Energievreter

Indien bitcoin een land zou zijn, zou het op de 30ste plaats staan in de lijst van landen met het hoogste energieverbruik. Het zou iets minder energie verbruiken dan Noorwegen en iets meer dan Argentinië, volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance, dat een raming bijhoudt van het energieverbruik van bitcoin. Die wordt regelmatig bijgewerkt.

Het energieverbruik van bitcoin is sinds oktober gestaag gestegen naarmate de prijs van de cryptomunt omhoog schoot. Critici gingen er vanuit dat de zeepbel vroeg of laat zou barsten, maar Tesla’s bod op bitcoin heeft de prijs van bitcoin – en zijn kooldioxide-uitstoot – een extra duwtje in de rug gegeven.

‘Ik vind het verontrustend dat er, behalve de prijs, geen instrument lijkt te zijn om de ecologische gevolgen te beperken’, zegt Susanne Köhler van Aalborg University in Denemarken in een interview met The Verge. Zij vreest dat het aantal miners nog zal toenemen indien de bitcoinprijs verder stijgt. ‘Daardoor zal het energieverbruik toenemen, ongeacht hoe efficiënt de computers worden.’

Köhler merkt op dat andere cryptomunten op zoek zijn naar alternatieven. Zo zijn er bij sommige munten minder complexe berekeningen nodig om een transactie te voltooien.

Meer