Musk: “Prototype mensachtige robot van Tesla binnen enkele maanden klaar”

Op Twitter heeft excentrieke techmiljardair Elon Musk aangekondigd dat de AI-dag van Tesla naar eind september is verschoven. De reden is een hele goeie: de Tesla-CEO kan dan misschien een werkend prototype presenteren van Optimus, de AI-bot van de elektrische wagenfabrikant.

Wie zou geen assistent willen die de allersaaiste taken van het huishouden op zich neemt? Onze dagdromen over een dergelijke dienaar wil Musk werkelijkheid wil laten worden met Optimus, de mensachtige Tesla-bot die speciaal ontworpen is om “saaie” taken te volbrengen.

Het project werd in 2021 bekendgemaakt. Intussen lijkt de ontwikkeling van Optimus goed op schema te liggen, want de bestuursvoorzitter heeft aangekondigd dat een werkend prototype van de bot al in september onthuld zou kunnen worden.

Revolutie

De Tesla Bot, die 170 centimeter hoog is, zal een draagvermogen hebben van 20 kilo, of een derde van zijn gewicht. Het apparaat is uitgerust met kunstmatige intelligentie-technologie vergelijkbaar met die van de elektrische auto’s van Tesla.

Optimus zal een ware revolutie voor de mensheid betekenen, gelooft Musk. De rijkste mens ter wereld was daarom zwaar teleurgesteld door het gebrek aan belangstelling voor zijn project. “De mensen beseffen de omvang van het Optimus-robotprogramma niet”, zei hij in april.

Een demonstratie van een werkend prototype zou het publiek op andere gedachten kunnen brengen, evenals de analisten van Wall Street, die niet geloven dat Optimus op middellange termijn een financiële motor voor Tesla zal worden. Toch hebben robots, volgens Elon Musk, “het potentieel om op termijn groter te worden dan de autobranche“.

Afwachten geblazen dus; tot 30 september, om precies te zijn.

(lb/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20