Moskou waarschuwt Oekraïne: “Gevangenhouders Medvetsjoek moeten beter uitkijken en deur goed op slot doen”

Rusland heeft Oekraïne gewaarschuwd dat de gevangenhouding van Poetin-vazal Viktor Medvetsjoek gevolgen zal hebben. Dmitri Medvedev, de ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad, zegt dat de gevangenhouders van Medvetsjoek “de deuren maar beter goed op slot doen ’s nachts”.

Woensdag maakte Oekraïens president Volodymyr Zelensky persoonlijk bekend dat de Oekraïense geheime dienst een belangrijke Poetin-bondgenoot gevangen had genomen. Viktor Medvetsjoek, ook wel “Poetins nummer één in Oekraïne” genoemd, werd door de Oekraïners ingezet als onderhandelingsmiddel.

“Beter uitkijken en deur op slot doen”

Zelensky stelde voor de oligarch te ruilen voor Oekraïense gevangenen die opgesloten zitten in Rusland. Het Kremlin liet woensdag weten dat ze de uitwisseling weigeren. Daarbij gooit Medvedev er nog wat dreigingen bovenop voor de gevangenhouders van de pro-Russische Oekraïner: “Deze mensen moeten maar beter uitkijken en de deuren goed op slot doen ’s nachts. Zo kunnen ze vermijden dat ze zelf degenen zullen zijn die uitgewisseld worden.”

De ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad noemt de Oekraïense autoriteiten “freaks” en zegt dat ze “een bekentenis uit Medvetsjoek slaan” om hem “snel en ‘eerlijk’ te veroordelen en vervolgens uit te wisselen voor gevangenen”.

“Politiek gemotiveerd”

Medvetsjoek zat tot voor de invasie namelijk onder huisarrest op verdenking van verraad. Hij zou staatsgeheimen aan Rusland hebben verkocht en de Russen geholpen hebben bij de exploitatie van grondstoffen in het geannexeerde schiereiland de Krim. In februari ontsnapte Medvetsjoek uit zijn huisarrest.

In Moskou staan vrijheden en mensenrechten plots hoog in het vaandel. Zo hekelt het Kremlin dat Medvetsjoeks proces politiek gemotiveerd zou zijn. “We houden de situatie van Medvetsjoek nauwlettend in de gaten – we roepen de Europese politici op hetzelfde te doen aangezien ze anders altijd zo bezorgd zijn om de vrijheid van meningsuiting”, zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

(am)

Meer