Russische rechtbank beschuldigt oppositieleider Navalny (opnieuw) van fraude

Volgens een Russische rechtbank heeft Alexei Navalny zich schuldig gemaakt aan grootschalige fraude. De aanklagers willen de oppositieleider overbrengen naar een maximaal beveiligde strafkolonie voor een gevangenisstraf van 13 jaar.

Te midden van de oorlog in Oekraïne heeft een Russiche rechtbank geoordeeld dat Navalny zich schuldig heeft gemaakt aan grootschalige fraude. Volgens de rechtbank heeft de oppositieleider miljoenen euro’s van donateurs verduisterd. De aanklagers eisen nu een gevangenisstraf van 13 jaar. Dat meldt het persagentschap Reuters. Ze vragen ook dat hij wordt overgeplaatst naar een maximaal beveiligde strafkolonie omdat hij criminele feiten zou gepleegd hebben in de gevangenis waar hij nu zit.

“Gevaar voor zijn leven”

Volgens Kira Yarmysh, de woordvoerster van Navalny, is daar niets van aan. “De strafkolonie ligt waarschijnlijk op een verdere locatie waardoor het voor advocaten moeilijker wordt om contact op te nemen met Navalny”, klonk het maandag. “Het gaat niet om zijn vrijheid, het gaat om zijn leven. Het zijn dezelfde mensen die hem al probeerden te vermoorden… Dit is waar we bang voor zijn.”

Yarmysh benadrukte dat Navalny strijdvaardig blijft en dat hij zijn werk zal verderzetten. “Ik ben er volledig zeker van dat hij niet (nog eens) 13 jaar in de gevangenis zal zitten. Poetin zelf zal het niet zo lang volhouden”, aldus de woordvoerster. “Hoe dan ook weten we hoe we kunnen communiceren met Navalny en hoe hij toezicht kan houden op onze activiteiten vanuit de gevangenis.”

Volgens Navalny en zijn aanhangers zijn de beschuldigingen hoe dan ook politiek gemotiveerd. Het is overigens niet de eerste keer dat hij van strafbare feiten wordt beschuldigd. Op dit moment zit de Kremlin-criticus in een strafkolonie in het oosten van Moskou waar hij een gevangenisstraf uitzit van 2,5 jaar wegens schending van zijn voorwaardelijke vrijlating. Hij werd in 2014 ook al beschuldigd van geldverduistering.

Vergiftiging met een zenuwgas

Navalny kon weliswaar de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating niet nakomen omdat hij in Duitsland aan het herstellen was van een vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. De man beschuldigt Poetin ervan opdracht gegeven te hebben voor de moordaanslag.

Sinds de opsluiting hebben zowel Navalny als zijn kompanen al meermaals de erbarmelijke toestanden in de strafkolonie aangeklaagd. De oppositieleider heeft zelfs even een hongerstaking gehouden omdat hij niet de gepaste medische zorg kreeg. “Ik heb het recht om een dokter te bellen en medicijnen te krijgen. Ze geven me noch het een noch het ander”, liet hij toen weten via een brief op zijn Instagramaccount.

Veel van de bondgenoten van Navalny hebben intussen Rusland verlaten uit angst om in eigen land vervolgd te worden. Zo loopt er bijvoorbeeld een arrestatiebevel tegen Yarmysh. Zij heeft een jaar geleden afscheid genomen van haar thuisland.

(fjc)

Meer