Wie is de gearresteerde Oekraïense Poetinvriend Viktor Medvetsjoek?

Het Oekraïense leger heeft de Oekraïense oligarch Viktor Medvetsjoek opgepakt. Hij is een dichte vriend van de Russische dictator Vladimir Poetin, die zelfs de dooppeter is van zijn jongste dochter. Medvetsjoek was de gedoodverfde opvolger van Volodymyr Zelensky als president van Oekraïne, maar dan wel als vazalstaat van Rusland.

De gearresteerde Viktor Medvedtsjoek (Isopix)

Het was president Zelensky zelf die de arrestatie van Medvetsjoek bevestigde via zijn Telegram-account. Nadien bevestigde de SBU, de Oekraïense geheime dienst, het nieuws, en plaatste een foto van de zestiger in een Oekraïens legeruniform op Twitter.

Tweede grootste

Met de arrestatie van Medvetsjoek verliest Vladimir Poetin een belangrijke pion in Oekraïne. De man was parlementslid voor en covoorzitter van de Oekraïense partij Oppositieplatform – Voor Leven. Die partij was uitgesproken Eurosceptisch en pro-Russisch. De partij kan rekenen op 34 van de 450 zetels in de Verkhovna Rada, het Oekraïense parlement, waarmee het de op één na grootste partij is. Zelensky’s Servant of the People torent daar met 240 verkozenen echter bovenuit.

Het is geen geheim dat Medvetsjoek en zijn partij al jarenlang steun krijgen vanuit Rusland, waardoor hij één van de belangrijkste politici van het land werd, en met een vermogen van 620 miljoen dollar ook één van de rijkste. Hij fungeerde eerder al als kabinetschef van pro-Poetin-president Leonid Koetsjma, en speelde een belangrijke rol bij de verkiezing van Viktor Janoekovitsj. Bij de protesten op het Maidanplein, die onder meer zich afzetten tegen de pro-Ruslandlijn van president Janoekovitsj, werd Medvetsjoek gezien als een van de aanjagers van het tegenprotest.

Formule één en judo

Zijn betrokkenheid bij de nationale politiek is echter ondergeschikt aan zijn band met de Russische dictator, Vladimir Poetin himself. De twee werden aan elkaar voorgesteld door Alexander Voloshin, die kabinetschef was van het Kremlin. Poetin en zijn Oekraïense bondgenoot klikten meteen, en hun band groeide almaar de jaren nadien. Volgens The Washington Post was Medvetsjoek vaak op visite in Poetins riante villa’s in Moskou en Sotsji, waar ze samen naar Formule Eén-races of Sambo-toernooien (de Russische versie van judo) keken. Beide werden zelfs zo goed bevriend dat Medvetsjoek en zijn vrouw Oksana Martsjenko Poetin vroegen de dooppeter te worden van hun jongste dochter Darya.

Die bijzonder relatie zou zich ook in de toekomst moeten vertalen naar een belangrijke functie. In het masterplan van Poetin zou heel Oekraïne onderworpen worden en president Zelensky ‘verwijderd’ worden van zijn functie. De gedoodverfde opvolger zou Viktor Medvetsjoek zijn, die dan de Russische vazalstaat Oekraïne steeds meer in handen van mother Russia moest drijven.

(jvdh)

Meer