Morgen een nieuwe covid-hoogmis, een Overlegcomité

We zouden het haast vergeten, nu de focus helemaal is verlegd op Oekraïne: er is morgen een nieuw Overlegcomité om de maatregelen tegen covid te bespreken. Maar de ballon lijkt helemaal leeggelopen nu de cijfers enkel maar in de goede richting gaan.

  • Wat zeker op de agenda staat: code geel. Die meest zachte code zou er kunnen komen, volgens de cijfers ergens in de derde week van maart: het gaat om 65 ziekenhuisopnames per dag en 300 bedden op intensieve zorgen. Maar die cijfers lijken wel erg streng, om nog weken te moeten wachten, terwijl andere landen zoals het VK en Denemarken, al lang alles gelost hebben.
  • Dus mogelijks is het al vroeger aan de orde. Dat zou meteen betekenen dat onder meer de algemene mondmaskerplicht vervalt. Het enige wat blijkbaar zeker overeind blijft: CO2-meters in gesloten ruimtes. Die zijn dan ook weinig mensen tot last.
  • En zelfs het afschaffen van het CST, de zogenaamde covidpas, staat mogelijks op de agenda: hoeveel zin heeft het nog om dit systeem overal te blijven toepassen, zelfs op korte termijn? Verwacht wordt dat er zeker vanuit de Vlaamse regering, met minister-president Jan Jambon (N-VA) druk komt om dat aan te passen.
  • Vanuit de N-VA was immers wel wat kritiek te horen: “Ik begrijp niet waarom de premier het Overlegcomité pas op 4 maart wil samenroepen om naar code geel te gaan. De trend van de cijfers is overduidelijk, zowel in binnen- als buitenland. Waarom onze gezinnen dan geen krokusweek zonder covidmaatregelen gunnen?”, zo liet N-VA-voorzitter Bart De Wever vorige week nog weten. Maar premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf dus geen kick, en liet de agenda zoals ze was.
  • Dat het einde van de pandemie in zicht is, blijkt misschien nog het duidelijkst over de mogelijke nieuwe job voor de coronacommissaris Pedro Facon. Die komt uit de stal van Open Vld, en zou genoemd worden als nieuwe nummer twee bij het RIZIV, zo schrijft De Tijd. Facon pleitte onlangs nog voor het “niet loslaten” van de pandemie, waarbij hij alweer waarschuwde “dat die niet voorbij is”.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20