Mondmaskers Avrox: Belgische staat vrijwel zeker opgelicht

Het Brusselse gerecht gaat er openlijk van uit dat de federale overheid vorig jaar is opgelicht bij de aankoop van miljoenen mondmaskers die ze gratis verdeelde. Dat meldt De Tijd.

Het Brussels parket, dat eerder nog hooguit sprak over “mogelijke feiten” en “vermoedens” van oplichting, bevestigt officieel dat vier mensen in verdenking zijn gesteld in het onderzoek naar de 15 miljoen mondmaskers die Defensie bestelde bij de Luxemburgse firma Avrox voor een bedrag van 32 miljoen euro, schrijft de zakenkrant dinsdag.

“In dit stadium van het gerechtelijk onderzoek kan ik bevestigen dat vier personen in verdenking gesteld werden voor feiten van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant aan de krant.

Daarmee bevestigt ze dat de onderzoeksrechter ervan uitgaat dat wel degelijk oplichting in het spel was. In het belang van het onderzoek geeft het parket geen verdere commentaar.

De deal dateert van begin vorig jaar na het begin van de corona­crisis, toen de regering-­Wilmès alle Belgen een gratis mondmasker wilde geven. Defensie, met Philippe Goffin als toenmalig MR-minister, was de organisator van de bestelling. Hij verdedigde eerder dit jaar nog de leveringen door Avrox.

Van bij het begin problematisch

De keuze voor het onbekende Avrox was van bij het begin gecontesteerd, omdat het bedrijf een compleet onbekende was in de confectiewereld. Uit speurwerk van N-VA-Kamerlid Michael Freilich bleek dat de bestelling leidde naar een Luxemburgse postbus van een Jordaans miljonair. De leveringen in mei en juni van 2020 haperden ook meermaals, wat Avrox en de regering veel kritiek opleverde. 

Er rezen vorig jaar al snel twijfels over de kwaliteit van het product zelf. De maskers waren hoe dan ook niet populair bij de bevolking. Van de 15 miljoen stoffen mondmaskers die Defensie vorig jaar bestelde,waren er in februari liefst 10 miljoen nog niet uitgedeeld.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20