Oreo- en Toblerone-fabrikant Mondelez moet boete van 337,5 miljoen euro betalen door oneerlijke handel

De Europese Commissie heeft voedingsgigant Mondelez een fikse boete opgelegd. Het voedingsbedrijf legde zich al eerder neer bij de bevindingen van een onderzoek over het oneigenlijk opdrijven van prijzen.

De Amerikaanse voedingsgigant Mondelez heeft ingestemd met het betalen van een boete.

  • De producent, bekend van Oreo-koekjes en Toblerone-chocolade, zal een boete van 337,5 miljoen euro betalen aan de Europese Commissie. Mondelez deelde de EU-markt op in kleinere nationale markten om de prijzen hoog te houden, wat niet mag door het akkoord op vrije handel.
  • “De Commissie concludeerde dat de illegale praktijken van Mondelez voorkwamen dat detailhandelaren producten vrij konden inkopen in lidstaten met lagere prijzen wat de interne markt kunstmatig opsplitste,” legde de Commissie uit in een verklaring. “Het doel van Mondelez was om te voorkomen dat grensoverschrijdende handel zou leiden tot prijsdalingen in landen met hogere prijzen.”
  • Concreet gaat het over het belemmeren van handel in chocolade, koekjes en koffie. Mondelez misbruikte ook zijn dominante positie door te weigeren met een Duitse handelaar te werken, om zo te voorkomen dat chocolade werd doorverkocht naar EU-landen waar de prijzen hoger waren. Ook in Nederland werd er even geen chocolade meer verkocht, omdat Mondelez wilde voorkomen dat het daarna in België aan hogere prijzen zou worden doorverkocht.
  • De boete is iets lager dan de 340 miljoen euro die Mondelez in januari al had opzijgelegd. Het bedrijf kreeg een verlaging toegekend omdat het tot een schikking kwam met de Europese Commissie.
  • Mondelez zelf verklaarde dat de boete betrekking heeft op “reeds gebeurde, geïsoleerde incidenten”, waarvan de meeste al lang vóór het EU-onderzoek waren verholpen. Het betrof hierbij slechts “een zeer klein deel” van de producten.
Meer