De aandelenmarkten kleuren mooi groen sinds de start van het jaar. Maar de gerenommeerde econoom Mohamed El-Erian waarschuwt dat een heropleving van het coronavirus, een afzwakkende koopkracht, een veerkrachtige inflatie en een verstrakkend geldbeleid die langer duurt dan de markten denken, een domper zullen zetten op de feestvreugde.
Mohamed El-Erian: “De markten moeten rekening houden met vier risicofactoren”

Waarom is dit belangrijk?
Na een rampjaar hebben de beurzen tijdens de eerste weken van het nieuwe jaar een rally ingezet. Die is vooral te danken een verbetering van bepaalde elementen in de economie. Zal deze rally aanhouden?De feiten: De beurzen hebben dit jaar een herstelbeweging ingezet.
- Mohamed El-Erian merkt in een opiniestuk op Bloomberg op dat we de nieuwjaarsrally onder meer te danken hebben aan een afzwakkende inflatie en de hoop dat de centrale banken de rente minder fors zullen verhogen.
- De Amerikaanse inflatie is blijven vertragen sinds de piek in juni. In december bedroeg deze 6,5 procent. In Europa vertraagt de inflatie sinds oktober, zij het langzamer (9,2 procent in december voor de eurozone).
- Een vertraging die voor de markten nog meer dan voorheen het einde van de renteverhogingen suggereert, en zelfs wijst op een succesvolle zachte landing. Dat wil zeggen, een daling van de inflatie, zonder een recessie. In Europa doet ook een daling van de energieprijzen de vrees voor een recessie afnemen.
- Sinds de start van dit jaar is de Eurostoxx50 met bijna 9 procent gestegen en won de S&P500 meer dan 4 procent. De Nasdaq ging er tot nu toe zo’n 6 procent op vooruit.
Vier potentiële gevaren
De essentie: Maar er is een maar. El-Erian waarschuwt voor vier potentiële gevaren die de trend kunnen keren.
- Het einde van het ‘Zero COVID’-beleid in China. De kans bestaat dat dat zou kunnen leiden tot een heropleving van de coronapandemie wereldwijd. En dat zal niet zonder gevolgen zijn voor de wereldeconomie en de financiële markten.
- “Het roept niet alleen vragen op over de duurzaamheid van de huidige beleids, maar verhoogt ook het risico dat nieuwe mutaties van het virus zich vanuit China verspreiden,” merkt de deskundige op.
- Tot dusver is er wereldwijd, of althans in het Westen, geen golf van besmettingen geweest. In China, waar het aantal besmettingen een piek lijkt bereikt te hebben, trekt de economie aan.
- Het spaargeld van de Amerikanen raakt op. De koopkracht van de Amerikaanse consument neemt af. De steun uit het coronatijdperk en het geld dat in die periode opzij is gezet, zijn allemaal opgebruikt. Als de rente stijgt, stijgt ook de schuldenlast. Dat kan de Amerikaanse economische groei onder druk zetten.
- Dat risico neemt aanzienlijk toe als de arbeidsmarkt afkoelt. Voorlopig houdt die echter goed stand, ondanks grote bezuinigingen. Maar waarnemers geloven over het algemeen dat de werkloosheid dit jaar zal stijgen.
- Een inflatie die stugger is dan we denken. El-Erian schat dat de Amerikaanse inflatie zal stagneren op ongeveer 4 procent. De Fed streeft naar een geldontwaarding van gemiddeld 2 procent. hij merkt op dat nu voornamelijk de dienstensector gebukt gaat onder de hoge inflatie.
- Hij is niet de enige die verwacht dat de inflatie hoog zal blijven. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, waarschuwde dinsdag in een interview met Business AM Radio dat de kerninflatie (exclusief energie en voedsel) nog steeds stijgt, wat wijst op tweede-ronde-effecten, althans in België. De hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, waarschuwde onlangs dat de inflatie in Europa kan aantrekken vanwege de komende loonstijgingen.
- De Fed versus de markt. De markten verwachten dat de Fed later dit jaar de rente zal verlagen. Als die dat niet doet, zou dat voor paniek op de markten kunnen zorgen.
- El-Erian is lang niet de enige die erop wijst dat de rente niet snel zal dalen. De Fed zelf herhaalt dit vaak.
(ns/as)