ING-econoom Peter Vanden Houte: “Hoge inflatie gaat niet zomaar verdwijnen”

Zelfs nu de energieprijzen dalen, zullen we nog een tijdlang met relatief hoge inflatie te kampen hebben, waarschuwt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België. De zogeheten “tweederonde-effecten” zijn de oorzaak, legt hij uit bij Business AM Radio.

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie in 2022 kwam gemiddeld uit op 9,59 procent, een niveau dat niet meer gezien was sinds de oliecrisissen van de jaren zeventig. Consumenten en bedrijven snakken naar meer prijsstabiliteit, maar de geest is uit de fles.

De oorzaak: Niet de energieprijzen, maar de afgeleide effecten van de eerdere prijsstijgingen jagen momenteel de inflatie aan.

  • "Je ziet bijvoorbeeld dat voedingsprijzen een heel belangrijke determinant zijn van de inflatie", zegt Vanden Houte. "Dat heeft veel te maken met Oekraïne, omdat de basisvoedingsstoffen flink in prijs gestegen zijn door die oorlog daar, maar anderzijds zie je ook dat de voedingsnijverheid zeer gevoelig is voor de energieprijzen en ook daardoor de prijzen zijn b
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.