In een van de laatste campagneweken voor de verkiezingen in Duitsland, probeerde CDU-kandidaat Armin Laschet het tech-minnende deel van het electoraat te charmeren. Hij ontmoette vrijdagochtend Tesla-CEO Elon Musk bij het fundament van een nieuwe Tesla-fabriek, op een zanderig perceel in de buurt van Berlijn.
Mogelijke opvolger van Angela Merkel leunt op Elon Musk om imago te boosten
Waarom is dit belangrijk?
Laschet, de grootste favoriet om de nieuwe bondskanselier van Duitsland te worden, is in de peilingen gedaald. Hierdoor is er een opening ontstaan voor zijn twee belangrijkste uitdagers: Annalena Baerbock van de Groene Partij en de sociaaldemocratische minister van Financiën Olaf Scholz.Musk was er ook deels om zijn eigen hachje te redden, schrijft Bloomberg. De bouw van de fabriek – de eerste Tesla-fabriek op Europese bodem – wordt belemmerd door vergunningskwesties en loopt maanden achter op schema.
Geen zorgen echter; de Tesla-fabriek zal binnenkort worden voltooid, suste Laschet, terwijl hij naast Musk stond. “We moeten de ambitie hebben om andere spelers aan te moedigen zich ook hier te vestigen, sneller te handelen, investeringen te doen en Tesla als voorbeeld te nemen”, liet de man nog optekenen die Angela Merkel hoopt op te volgen.
Duurzaamheidscompetitie
Door de publieke ontmoeting hoopt de 60-jarige Laschet, die meer van de rustige vastheid is, zich wat van Musks dynamiek en charisme toe te eigenen. Ook hoopt hij het momentum af te remmen van de Groenen, die als vanouds de duurzaamheidscompetitie domineren, en die de Duitse kiezers een toekomst van zonne-energie en … elektrische auto’s voorhouden.
Het aantrekken van meer investeringen zoals Tesla “is de taak die we hebben, en we moeten het voor elkaar krijgen”, zei Laschet.
Voor Musk was de ontmoeting een kans om een band op te bouwen met de man die op dit moment nog steeds de meeste kans maakt om aan het roer te komen van Europa’s grootste economie. Hoewel Laschets rivalen aan het inlopen zijn, blijft zijn Christen Democratische Unie de meest populaire partij met 23 procent steun, gevolgd door de Groenen met 20 procent en de SPD met 19 procent, volgens een recente peiling van het Forsa instituut.
De voorkeur van de kiezers voor Laschet als volgende kanselier is gedaald met 7 procentpunten tot 28 procent van de ondervraagden. Scholz is er intussen in geslaagd zijn positie te verbeteren en wordt volgens de laatste peiling van Forschungsgruppe Wahlen door 59 procent van de kiezers gezien als een mogelijke goede leider van het land. Dat betekent echter niet dat ze voor hem gaan stemmen. Maar mocht hij een christendemocraat zijn, dan zou hij zeker de nieuwe bondskanselier worden, aldus Die Zeit.
Bureaucratische rompslomp
Een van Laschets belangrijkste campagnebeloften was de bureaucratische rompslomp die projecten als dat van Tesla al lang in de weg staat, te verminderen.
De fabriek die gebouwd wordt in het kleine stadje Grünheide was sowieso van groot belang voor Tesla, en al helemaal nu Volkswagen, Daimler en BMW hun gamma EV’s uitbreiden. Voor Duitsland belooft de fabriek nieuwe banen in een regio die tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste deel van zijn zware industrie verloor.
De groene ommekeer en de overstap naar elektrische wagens indachtig, heeft de regering van Merkel bedrijfsleider Musk de helpende hand toegestoken en hem alle hulp beloofd die nodig is om de fabriek op te starten.
Maar de opstart verliep minder vlot dan gehoopt, omdat Tesla te maken kreeg met rechtszaken van milieugroeperingen. Deze maakten zich zorgen over zowel de bedreigingen voor de fauna in de omgeving en het watergebruik door het bedrijf. Eerder dit jaar betreurde het bedrijf het “irritante” Duitse goedkeuringsproces voor de locatie.
Musk lachte vrijdag de zorgen over het waterverbruik weg door te zeggen dat de regio sowieso genoeg water heeft, en hij verwees naar de regen. De fabriek zal dienen als inspiratiebron en Duitsers en Europeanen enthousiast maken over de toekomst, zei hij. “We gaan dingen doen die ervoor zorgen dat we willen leven – het kan niet altijd elke dag over problemen gaan”, aldus Musk.
(am)
Lees ook:
- Duitse christendemocraten kiezen voor Armin Laschet als mogelijke opvolger Merkel: wie is hij en waarom wacht hem een zware taak?
- Goldman Sachs: Dit zijn de 3 grootste uitdagingen van Duitsland in het post-Merkel-tijdperk
- Anarchistische en communistische partijen uitgesloten van Duitse verkiezingen in september