Moderna wil overheden 50 dollar aanrekenen per vaccinbehandeling

Het prijskaartje van de vaccinkandidaat van Moderna kan nogal hoog uitvallen. Volgens welingelichte bronnen van de Britse krant Financial Times wil het biotechbedrijf overheden 50 tot 60 dollar (40 à 50 euro) per behandeling aanrekenen. Dat is aanzienlijk meer dan sectorgenoten van plan zijn te vragen.

Dat is meer dan het dubbele van de prijs die andere bedrijven van plan zijn om aan te rekenen als hun vaccinkandidaat op de markt komt. Moderna is van plan om zich te richten op welvarende landen, zoals thuisland VS, die zo’n bedrag kunnen neertellen. Volgens de bronnen ligt de uiteindelijke prijs nog niet vast, maar hij zou binnen die vork liggen.

Veelbelovende dierenproeven

Gisteren raakte bekend dat het Moderna-vaccin veelbelovende resultaten vertoonde bij testen op apen. Dieren die het vaccin kregen en vervolgens opzettelijk besmet waren, waren in staat om het virus te bestrijden en het snel uit hun longen te verwijderen, meldden onderzoekers dinsdag.

Daardoor is de kandidaat van het Amerikaanse biotechbedrijf het eerste vaccin in de VS dat testfase 3 kan ingaan: 30.000 mensen zullen deelnemen aan de finale fase van de klinische tests. 

De fase 3-tests worden gehouden in samenwerking met het Amerikaanse Instituut voor Infectieziekten, waarvan topexpert Anthony Fauci voorzitter is. Eerder zei Fauci al dat hij verwacht dat er begin volgend jaar in de VS een vaccin beschikbaar zal zijn. Hoewel er op dit moment nog geen enkele garantie is dat het vaccin effectief zal worden geproduceerd, blijft Fauci naar eigen zeggen ‘voorzichtig optimistisch’.

Door de veelbelovende testresultaten is het aandeel van het verlieslatende Moderna al bijna 325 procent gestegen dit jaar. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20