Waarom dumpt Moderna-CEO Stephane Bancel massaal aandelen van de vaccinfabrikant?

Vorige week verkocht Moderna-baas Stephane Bancel zo’n 10.000 aandelen van zijn farmabedrijf voor 1,8 miljoen dollar. De volgende dag verdween zijn Twitter-account. Wat is er aan de hand?

Een opmerkelijke gebeurtenis binnen de farmawereld: Moderna-CEO Stephane Bancel dumpt massaal het aandeel van de vaccinbrouwer en verlaat vervolgens socialemediaplatformen.

Zakensite Quartz laat zondag optekenen dat verschillende experten op Twitter een wenkbrauw optrokken na de zet van Bancel. Maar, zo weet Quartz nog, de 10.000 aandelen van Moderna die de farmabaas verkocht, zijn maar een minuscuul deel van de enorme voorraad aan Moderna-aandelen die Bancel bezit. 

De CEO van Moderna kondigde enkele jaren geleden al aan dat hij zijn effecten langzaamaan zou verkopen. Het zou zelfs zo’n 16 jaar duren voor Bancel op dit tempo zijn volledig belang in Moderna verkocht krijgt.

Aandeel van Moderna steeg in 2021 met 184 procent door vaccinsucces

De verkoop van de aandelen van Bancel zijn volledig goedgekeurd door de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) en was maanden op voorhand gepland. Het is in de VS gebruikelijk voor topmanagers om de verkoop van aandelen van het eigen bedrijf op voorhand aan te geven bij de SEC. Hierdoor kunnen ze niet verdacht worden van handel met voorkennis. Bancel tekende al in december 2018 zijn verkoopplan uit, maar paste het in 2019 en 2020 wel aan.

Het aandeel van Moderna steeg in 2021 met een duizelingwekkende 184 procent door het succes van zijn vaccin tegen Covid-19, weet Fortune. Voor de pandemie kwam de marktwaarde van Moderna neer op zo’n 6,5 miljard dollar. Vandaag staat de marktkapitalisatie op zeker 65 miljard dollar. In augustus 2021 was het bedrijf zelfs 195 miljard dollar waard. 

Sinds 2019 is de verkoop van Bancels belang in Moderna fors versneld. De laatste maanden heeft de Moderna-baas miljarden dollars aan effecten verkocht. Die verkoop ging dus al van start voor de Covid-pandemie en nog zelfs voor Moderna aan een mRNA-vaccin begon te werken. Bancel zou nog zeker 21,8 miljoen aandelen van Moderna bezitten.

Ook andere Moderna-topmanagers dumpen aandelen

Ook opvallend: Bancel is niet de enige opperknuppel bij Moderna die aandelen dumpt. Ook Moderna’s directeur technologie Juan Andres en financieel directeur David Meline zouden volgens de SEC aandelen verkopen.

Vele experten kijken nog steeds argwanend naar de uitverkoop van de aandelen. Zo zou Bancel tussen januari en augustus 2020 zo’n 38 miljoen dollar aan aandelen verkocht hebben, net op het moment dat Moderna aankondigde dat de testen met zijn mRNA-vaccin vaart maakten. Er werd toen door sommigen luidop afgevraagd of Bancel en zijn collega’s handelden met voorkennis.

Toch zouden de Moderna-topmanagers niet handelen met “belangrijke niet-openbare informatie” wanneer ze hun verkoopplan aanpasten in de vorige jaren, houdt het farmabedrijf vol in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender NPR.

Waarom Bancel zijn Twitter-account verwijderde is op het moment van schrijven echter nog steeds niet geweten

(evb)

Meer