Terwijl beurzen bloeden, schieten “corona-aandelen” Moderna en Zoom omhoog

Beurzen wereldwijd zijn in de ban van de nieuwe Covid-19-variant die opgedoken is. Na de Europese markten duiken nu ook de Amerikaanse beurzen diep in het rood, met een opmerkelijke uitzondering: vaccinproducent Moderna staat in een eerste reactie met een koerswinst van 28 procent op de tabellen. Ook een ander “corona-aandeel”, Zoom, zit in de lift.

Volgens de analisten van Saxo Bank heeft de verkoopgolf op de beurzen met twee zaken te maken. “Deze variant is veel besmettelijker dan de huidige dominante varianten. Maar belangrijker nog is de onzekerheid over hoe effectief de vaccins zullen zijn op deze nieuwe virusstam. Die onzekerheid vergroot de kans op meer lockdowns en reisbeperkingen.”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bevestigde vrijdag dat één besmetting met de nieuwe coronavariant vastgesteld is in België.

Fysiek out, online in

De beleggers dumpten volgens Saxo vooral hun aandelen in de volgende sectoren:

  • energie: lagere vraag naar olie
  • banken: mogelijk meer wanbetalingen dan gedacht
  • duurzame consumptie: minder vraag naar auto’s en andere grote aankopen
  • luchtvaart en toerisme: strengere reisbeperkingen
  • industrie: nog meer haperingen in de toeleveringsketen

Sommigen stapten over naar sectoren als gezondheidszorg en nutsbedrijven, omdat gezinnen ook in crisistijden de diensten van zulke bedrijven blijven hebben. Ook technologie-aandelen zouden wel eens van dit onverwachte nieuws kunnen profiteren, denken de Saxo-analisten.

Saxo: “Het idee is dat online bedrijven nieuwe lockdowns beter kunnen doorstaan, terwijl bedrijven die actief zijn in de fysieke wereld duidelijk meer worden beïnvloed door reisbeperkingen en mogelijke lockdowns.”

Het aandeel van het videochatplatform Zoom, het “lockdown-aandeel” bij uitstek, stond vrijdagavond met een koerswinst van 9 procent op de beursborden.

Moderna: +28 procent

Ook de vaccinproducenten stegen tegen de algemene beurstrend in: Pfizer stond vrijdagavond in een eerste reactie 5 procent in de plus en Moderna zelfs 28 procent.

Beleggers speculeren niet alleen op een hogere vraag naar hun huidige vaccins, maar schatten ook de kans hoger in dat de vaccinmakers in de komende jaren aangepaste vaccins zullen kunnen verkopen om de opeenvolgende coronavarianten tegen te gaan.

(lb)

Meer