Mobiele telefoon van BlackBerry houdt het voor bekeken: het einde van een tijdperk

Mobiele telefoons van het Canadese bedrijf BlackBerry die met het originele besturingssysteem van de onderneming zijn uitgerust, worden niet langer ondersteund. Dat heeft BlackBerry, dat zijn geschiedenis als Research In Motion (RIM) begon, gemeld. De mededeling betekent meteen het einde van een periode waarin het legendarische apparaat de overstap naar de mobiele wereld inluidde.

De Blackberry was met zijn qwerty-klavier vooral populair in Angelsaksische landen en bij Engelstalige gebruikers elders in de wereld.

Professionals

BlackBerry introduceerde zijn beroemde mobiele telefoon op het einde van de voorbije eeuw. “De apparaten waren ooit waren het favoriete mobiele apparaat voor professionals, die met het toestel een handig kanaal voor het beheer van hun emailbeheer vonden”, merkt het persbureau Bloomberg op.

“Ook jongere gebruikers toonden een grote interesse in het apparaat.” Beroemde dragers van een BlackBerry waren onder meer voormalig Amerikaans president Barack Obama en society-figuren zoals Paris Hilton of Kim Kardashian.

“Tien jaar geleden had de BlackBerry 80 miljoen actieve gebruikers. De aantrekkingskracht van het bedrijf begon echter te tanen toen de iPhone van Apple en een hele reeks concurrenten met het besturingssysteem Android op de markt verschenen.”

“Deze toestellen beschikten immers over grotere schermen en konden aan de gebruikers betere graphics aanbieden. De nieuwe apparaten konden tevens met een breder app-aanbod uitpakken. Met die troeven namen zij het voorbije decennium geleidelijk de markt over.”

Vijf jaar geleden telde BlackBerry nog 16 miljoen gebruikers en die populatie is de volgende jaren verder blijven inkrimpen. In marktaandelen is de teloorgang van het apparaat nog duidelijker. “Bij het begin van het voorbije decennium had de BlackBerry op de markt voor mobiele telefoons een aandeel van 43 procent”, voert het magazine TechCrunch aan. “Amper drie jaar later bleef er nog amper 5,9 procent over.”

Isopix

Licentie

BlackBerry heeft nu gezegd dat zijn apparaten met de oorspronkelijke software niet langer betrouwbaar zullen werken.

“Die beslissing, die twee jaar geleden voor de eerste keer werd aangekondigd, maakt daadwerkelijk een einde aan een product dat in delen van de wereld – onder meer vanwege zijn betrouwbaarheid en veiligheid – een grote populariteit blijft genieten”, zegt Bloomberg nog. 

Het Canadese bedrijf stopte zes jaar geleden al met de productie van de mobiele telefoon. BlackBerry besliste toen immers zich in software en cyberbeveiliging te specialiseren en gaf zijn activiteiten op het gebied van telefonie in licentie aan het Chinese bedrijf TCL Communication Technology Holdings.

Die onderneming bleef de apparaten uitbrengen, tot de overeenkomst twee jaar geleden werd stopgezet. Apparaten van het merk BlackBerry die van het besturingssysteem Android gebruik maken, zullen volgens Bloomberg echter nog wel een tijdlang worden ondersteund.

(lb)

Meer