BlackBerry keert terug met 5G-smartphone én toetsenbord

BlackBerry is terug. Het iconische smartphonemerk leek verdwenen, maar dankzij een nieuw samenwerkingsakkoord mogen we in 2021 een nieuw model verwachten, met 5G en uiteraard een fysiek toetsenbord.

De geschiedenis: Voor er sprake was van smartphones, had BlackBerry op zijn toestellen al een aantal functies die we nu als vanzelfsprekend beschouwen.

  • Later hield het merk echter te lang vast aan zijn gesloten besturingssysteem en innoveerde het te traag. Op die manier raakte BlackBerry steeds meer op de achtergrond in vergelijking met populairdere merken zoals Apple, Samsung en Huawei.
  • In 2015 schakelde BlackBerry toch over op Android, maar een jaar later kondigde het bedrijf aan te stoppen met het zelf ontwerpen van smartphones.
  • Daarna sprong de Chinese multinational TCL Communication in de bres. Ze verkregen de licentie voor de naam BlackBerry Mobile en brachten meerdere modellen op de markt. Een groot succes was het niet en eind deze maand loopt de licentie van TCL dan ook af.

Het nieuws: Dat leek het einde van BlackBerry te worden, maar vorige week kwam er dan toch verrassend nieuws.

  • Het Canadese bedrijf heeft namelijk een nieuw samenwerkingsakkoord gesloten. De Texaanse start-up OnwardMobility verwerft de rechten op de naam BlackBerry Mobile.
  • Zij willen samen met FIH Mobile Limited, een onderdeel van Foxconn, in 2021 een nieuwe lijn smartphones op de markt brengen onder de naam BlackBerry.
  • FIH Mobile zal de apparaten ontwerpen en produceren, terwijl OnwardMobility verantwoordelijk is voor de marktontwikkeling.
  • Het is de bedoeling om de eerste nieuwe BlackBerry in de eerste helft van 2021 op de markt te brengen in Noord-Amerika en Europa.

Focus op de zakenmarkt: In tegenstelling tot de voorbije jaren wil OnwardMobility zich opnieuw richten op de zakenmarkt.

  • Professionals willen graag veilige 5G-apparaten die productiviteit mogelijk maken, zonder in te boeten op het vlak van gebruikservaring’, legt Peter Franklin, CEO van OnwardMobility, uit. ‘BlackBerry-smartphones staan erom bekend communicatie, privacy en gegevens te beschermen.’
  • ‘BlackBerry is blij dat OnwardMobility een 5G-smartphone met fysiek toetsenbord zal maken, rekening houdend met de hoge normen op het vlak van veiligheid die synoniem zijn met ons merk’, vult John Chen, CEO van BlackBerry, aan.
Meer