Mithra-stichter Fornieri vrijgesproken voor handel met voorkennis

François Fornieri, de oprichter van farmabedrijf Mithra, is dinsdag door de rechtbank in Luik vrijgesproken van handel met voorkennis, zo meldt het persbureau Belga.

  • De zaak draaide rond aankopen van aandelen-Mithra door Samuel di Giovanni, de topman van bewakingsfirma Protection Unit en een vriend van Fornieri in de periode eind 2018-begin 2019.
  • Fornieri krijgt van de rechter het voordeel van de twijfel, want volgens de rechtbank wijst niets erop dat de toenmalige Mithra-CEO koersgevoelige informatie – zoals de mogelijke lancering van een nieuw geneesmiddel – doorgaf tijdens hun vriendschappelijke contacten.
  • Opmerkelijk: Fornieri zat alleen in de rechtbank, want di Giovanni had eerder zijn proces afgekocht door bijna 250.000 euro te betalen, meldt RTBF. “Geen schuldbekentenis, maar een manier geen tijd met het proces te verliezen en zich volledig aan zijn bedrijf e wijden”, klinkt de uitleg.
  • Het parket, dat zwaar ingezet had op de zaak, eiste 18 maanden celstraf met uitstel, een boete tot 60.000 euro, een verbeurdverklaring van 233.160 euro, 40.000 euro gerechtskosten en ook nog eens een beroepsverbod voor Fornieri, die nu opgelucht kan ademhalen.
  • Het parket heeft wel nog een maand de tijd om in beroep gegaan.

Meer