Minister Verlinden wil boetes voor luchtvaartmaatschappijen die besmette reizigers laten vliegen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) roept de luchtvaartmaatschappijen op om hun reizigers beter te controleren op negatieve coronatests. Als ze dat niet doen, riskeren ze volgens de ministerboetes. Dat zei Verlinden vandaag in VTM Nieuws.

Waarom is dit belangrijk?

Deze week kon een groep jongeren die positief testten op Covid-19 toch zonder problemen met het vliegtuig naar België reizen. Daar kwam veel kritiek op van politici. Ze proberen daar nu (al dan niet tevergeefs) een oplossing voor te vinden.

“We moeten beter toezicht uitoefenen op de controle”, zei Verlinden. “Het is de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappijen om erop toe te zien dat iedereen die met het vliegtuig terug naar België komt een test heeft of gevaccineerd is, en dus moeten we ook de luchtvaartmaatschappijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid.”

Auto’s controleren

Daar horen volgens de minister boetes bij. “Ze moeten de regels naleven. We hebben expliciet voorzien dat het hun verantwoordelijkheid is om die controles uit te oefenen, in het belang van de gezondheid van iedereen die het vliegtuig neemt.”

“We kunnen daar niet streng genoeg voor zijn”, zei Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid, die ook te gast was bij VTM Nieuws. “We mogen in ons beleid een pak strenger worden wat onze controles betreft.”

Vandenbroucke is voorstander van onder meer  “steekproefgewijs” auto’s controleren aan de grens. Daarnaast raadde hij iedereen die niet volledig gevaccineerd is af om naar rode zones in Spanje en Portugal te reizen. “Dat is gewoon niet slim.”

Brussels Airlines

Wencke Lemmes, woordvoerder van Brussels Airlines, zegt aan Belga dat de luchtvaartmaatschappijen wel degelijk hun verantwoordelijkheid nemen. “Wij controleren op PLF-formulieren, maar de regels bepalen dat terugkerende Belgische reizigers niet vooraf getest moeten worden’, zegt Lemmes.

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid, maar natuurlijk is er ook een verantwoordelijkheid bij de passagier zelf. Die moet weten dat hij eigenlijk niet mag vliegen als hij positief getest is.”

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20