Minister Dedonder: “België heeft nu meer dan 100 militairen in Kaboel”

België zou nu meer dan honderd militairen op de luchthaven van Kaboel hebben. Dat zei minister van Defensie Ludevine Dedonder (PS) maandag in Terzake. Defensie houdt rekening met “alle mogelijke opties” zei de minister. Daarmee sluit ze niet uit dat Belgische militairen kunnen worden ingezet om mensen veilig op de luchthaven in Kaboel te krijgen.

Zullen die militairen mensen die zich buiten de luchthaven bevinden, naar een vliegtuig begeleiden? “Alle opties worden bestudeerd”, zei minister Dedonder.

“Nu vragen we de mensen om zelf naar de luchthaven te komen, maar alle opties worden bekeken. Het personeel versterken, betekent ook vluchten mogelijk maken. Het is in dit kader dat we dit doen. Als de toestand op een of andere manier zou veranderen, moeten we op het terrein klaar staan om in actie te komen.”

Samenwerking tussen landen

De Amerikanen hebben een einddatum van 31 augustus vastgelegd. Hoewel er daar onzekerheid over heerst. Als de Verenigde Staten vertrekken, doen wij dat in ieder geval ook, klinkt het.

België praat nog steeds niet met de taliban, zei Dedonder. Ze verwijst naar de samenwerking met de VS en andere landen.

Belgische vliegtuigen hebben al Nederlanders en Denen meegenomen, net zoals er al Belgen met Nederlandse vliegtuigen meegevlogen. De samenwerking tussen landen zou dus goed verlopen, aldus de minister.

“De vliegtuigen die leeg vertrekken van België naar Islamabad gebruiken we om onze manschappen ter plaatse te versterken. We bereiden ons voor – zoiets doet Defensie – en we houden rekening met alle mogelijke opties, samen met onze partnerlanden.”

Onbekende aanvallers

De situatie in en rond de luchthaven van Kaboel blijft heel precair. Afghaanse ordetroepen en Duitse en Amerikaanse soldaten zouden maandag gevochten hebben met onbekende aanvallers, aan de noordelijke toegang van de luchthaven van Kaboel. Een lid van de Afghaanse ordetroepen die toezag op de toegang tot de luchthaven werd daarbij gedood, meldt De Standaard.

Drie anderen geraakten gewond, aldus het Duitse leger op Twitter. Aan westerse zijde zouden geen gewonden gevallen zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20