Lichtpuntje voor beleggers in donkere tijden: minder kans op forse renteverhoging in de VS na banenrapport

In de Verenigde Staten zijn er in de maand augustus 315.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat zijn er veel minder dan in juli. Toen zijn er ruim 500.000 jobs bijgekomen. Dat haalt wat druk van de ketel voor de Federal Reserve om deze maand opnieuw uit te pakken met een forse renteverhoging.

Het ministerie van Arbeid kwam vandaag met goed nieuws naar buiten voor de beleggers: in augustus (315.000) zijn er in de Verenigde Staten veel minder jobs bijgekomen dan in juli (526.000). Het jobcijfer ligt wel iets hoger dan verwacht. Economen bevraagd door het persagentschap Reuters gingen ervan uit dat de jobcreatie “beperkt” zou blijven tot zo’n 300.000. De werkloosheidsgraad steeg dan weer licht tot 3,7 procent.

Beurzen reageren positief

Hoe dan ook reageren de beurzen positief op het nieuws. Bij de start van de laatste handelsdag van de week schoot de Nasdaq 0,85 procent hoger en won de S&P500 0,3 procent. De Dow Jones startte de dag 0,5 procent hoger.

Waarom reageren de beurzen opgetogen op dat nieuws? Nu de arbeidsmarkt een beetje aan het afkoelen is, neemt de druk op de Federal Reserve af aan om vergaande maatregelen te nemen. De Amerikaanse jobcreatie is namelijk één van de indicatoren waar de Fed-bestuurders naar kijken als ze het verdere rentebeleid uitstippelen.

De solide banengroei van vorige maand werd beschouwd als een bewijs dat de economie blijft groeien, ook al is het bruto binnenlands product in de eerste helft van het jaar gekrompen, waardoor de Fed extra argumenten heeft om de rente te verhogen, want “de economie kan tegen een stootje”.

Gaat de Fed de handrem lossen?

Vraag is in welke mate de centrale bank nu bereid zal zijn om de rente minder fors te verhogen. We mogen niet vergeten dat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, in zijn speech tijdens de Jackson Hole-conferentie niet meteen uitpakte met een hoopvolle boodschap. “We zullen alle beschikbare middelen daadkrachtig gebruiken om de torenhoge inflatie te bestrijden”, klonk het. Daarmee gaf hij aan dat er niet snel een einde zal komen aan de (forse) renteverhogingen.

We mogen ook niet vergeten dat de Amerikaanse centrale bank deze maand zijn balans sneller zal afbouwen. Twee keer zo snel om precies te zijn. Vanaf deze maand gaat de Fed 95 miljard dollar aan schuldpapier (op vervaldatum) van de hand. Daardoor stijgen de langetermijnrentes en verdwijnt er liquiditeit uit de reële economie. Dat wordt ook wel “kwantitatieve verstrakking” genoemd, oftewel QT.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20