Miljonair op je dertig? “Blijf dan weg van Instagram en bitcoin”         

We leven in tijden van een digitale economie. En dat biedt enorme mogelijkheden aan jonge ondernemers. Al is langdurig succes niet voor iedereen weggelegd. Hoe het dan wel moet? Door veel en hard te werken, en een pak vrije tijd op te offeren, kan je vandaag de dag al snel een hoop geld verdienen. Maar daar stopt het niet.

De digitale tijden lenen zich ertoe. Er hebben dan ook nog nooit zoveel Belgen een eigen onderneming gestart als het afgelopen jaar. Je onderneming succesvol opbouwen, is echter nog een ander paar mouwen. Degenen die erin slagen een miljoenenbedrijf uit te bouwen, dat zijn de happy few. Geluk is er uiteraard een onderdeel van, maar toch blijken er een aantal regels te zijn die je een pak kunnen helpen. 

100-uren werkweek

“Je moet het echt willen”, stelt Grant Sabatier, 32 en miljonair. “Heel wat mensen zeggen wel dat ze het willen, maar dat menen ze niet echt.” En bij dat ‘echt willen’ horen een aantal opofferingen: “Zeg je Netflix abonnement maar op en blijf van Instagram.” Die tijd kan je beter gebruiken, aldus Sabatier. “Je moet bereid zijn om je vrije tijd te gebruiken om te leren en jezelf te pushen.” Een tip die hij daarbij geeft is om veel boeken over je branche te lezen en podcasts te luisteren. Ken je die gratis lessen die je online kan volgen? Zeker niet onderschatten, want zo leerde Sabatier meer dan je zou denken. 

Wie geld wil verdienen, moet er tijd aan besteden. Dat is niet echt opvallend. “Ik werkte 80 tot 100 uur per week, en dat voor een heel aantal jaren in mijn twenties“, bekent Sabatier. “Ik heb dus een hoop tijd met mijn vrienden gemist en heb niet zoveel kunnen reizen als ik wou.” Wie miljonair wil worden, mag dus geen FOMO (Fear Of Missing Out) hebben …

“Werk om te investeren, niet om uit te geven”

Sabatier heeft nog een simpele tip: zo weinig mogelijk uitgeven. Dat ligt misschien een beetje voor de hand, maar is belangrijker dan je denkt. “Gewoonlijk zeggen ze dat je 5 tot 10 procent van je inkomen moet sparen”, legt Du Val uit. “Maar als je dat kan pushen naar 25 procent, 50 procent, of zelfs hoger, dan kan je het jaren dat je nog moet werken voor je op pensioen kan drastisch verlagen.” 

Al is sparen voor Sabatier ook niet genoeg. Vanaf je genoeg hebt gespaard, komt het investeren. “Ik was 60 tot 80 procent van m’n inkomen aan het sparen, en ik heb letterlijk elke dollar die ik verdiende opzij gezet in investeringen, zodat dat kon groeien”, stelt Sabatier. “Ik heb gewerkt om te investeren, niet uit te geven.”

Bitcoin

Maar dat investeren, doet Sabatier alleszins niet in bitcoin. Er gaan duizenden verhalen rond van investeerders die op slag miljonair werden door crypto’s, maar niet Sabatier, die een duidelijke mening heeft over bitcoin. “Ik zou het momenteel niet aanraden.”

Sabatier heeft hiervoor drie redenen. Ten eerste is het onmogelijk om bitcoin vandaag naar waarde te schatten. Daarnaast is de kans groot dat bitcoin helemaal niet waardevol is. En tot slot is helemaal nog geen geloofwaardig en veilig betaalmiddel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20