Mike Pompeo vergelijkt Hongkong met Oost-Berlijn: ‘Mensen krijgen de kans niet om elders vrijheid te zoeken’

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter Hongkong vergeleken met Oost-Berlijn.

Pompeo vraagt aan de Chinese overheid om de elf mannen en de vrouw die in augustus door de Chinese kustwacht zijn opgepakt, vrij te laten. De activisten waren op weg naar Taiwan.

Onwettig de grens over

Tien van de twaalf activisten worden er nu van beschuldigd onwettig de grens over te hebben gestoken. De twee andere actievoerders worden achter gesloten deuren berecht omdat ze minderjarig zijn.

Sinds de activisten zijn opgepakt mogen ze geen vrienden, familie of zelfs hun eigen advocaten ontvangen in de gevangenis. Verschillende activisten en politici hebben al opgeroepen om de actievoerders veilig te laten terugkeren naar Hongkong, waaronder ook Pompei.

Oost-Berlijn

De Amerikaanse minister beschuldigt China via Twitter ervan dat het Hongkong aan het transformeren is tot Oost-Berlijn van weleer. ‘Het enige waar de activisten zich schuldig aan hebben gemaakt, is ontsnappen aan de tirannie’, aldus Pompei.

Volgens de regering van Hongkong hebben de twaalf activisten zich wel degelijk schuldig gemaakt aan criminele activiteiten. Die heeft het onder meer over het maken van bommen en fysiek geweld tegen politieagenten. ‘In plaats van zich in Hongkong te verantwoorden voor hun acties hebben ze ervoor gekozen om op een illegale manier te vluchten’, klinkt het.

Eerder deze maand hebben drie activisten al een celstraf gekregen omdat ze deel hebben genomen aan de protestacties in Hongkong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20