Mijnbouw Peru dreigt volledig stil te vallen: brandstichting en wegblokkades bedreigen toegang tot 4 miljard dollar aan koper

Mijnbouwgigant Glencore heeft aangekondigd zijn activiteiten in de Peruaanse Antapaccay-site volledig stop te zetten. Dat deed het bedrijf nadat vorige week opnieuw gebouwen op de site in brand waren gestoken.

Waarom is dit belangrijk?

De mijnbouwindustrie is een cruciale sector voor het Andes-land. Als gevolg van de hervormingen onder Fujimori in de jaren ’90 en de stijgende vraag naar grondstoffen op de wereldmarkt is de mijnbouwsector in Peru enorm gegroeid. De sector is goed voor bijna 10 procent van het bbp, terwijl de inkomsten uit de export van mineralen in 2021 27,2 miljard dollar bedroegen, oftewel 60 procent van de totale export van het land.

De essentie: In een verklaring zei Glencore dat de incidenten van vorige week de veiligheid van werknemers in gevaar brachten.

  • Volgens de Zwitserse mijnbouwer kwam op vrijdag een groep demonstranten naar de site met de eis dat de activiteiten zouden worden stopgezet. Vervolgens drongen sommigen van hen verschillende mijninstallaties binnen, stalen bezittingen van werknemers en staken een woonruimte in brand. 
  • In een verklaring liet Glencore weten dat het de veiligheid van zijn person
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20