Mijnbedrijven stuwen wereldwijde dividenden naar recordhoogte

De wereldwijde dividenden zullen tegen het einde van het jaar een niveau bereiken dat vergelijkbaar is met de betalingen die voor de uitbraak van de coronacrisis werden opgetekend. Het recordresultaat is echter in belangrijke mate te danken aan de impact van de mijnsector. Dat staat in een studie van adviseur Janus Henderson.

“Tijdens het derde kwartaal van dit jaar bereikten de wereldwijde dividenden een niveau van 403,5 miljard dollar”, berekende Janus Henderson. “Dat is 22 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.”

Het dividend lag nog 2 procent onder het piekniveau dat tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar – aan de vooravond van de uitbraak van de coronapandemie – was geregistreerd.

Grondstoffen

Janus Henderson voegt eraan toe dat de jongste evoluties de adviseur hebben aangezet om zijn prognoses voor het hele jaar naar boven bij te stellen.

“Verwacht wordt nu dat er dit jaar in totaal 1,46 biljoen dollar aan dividenden zal worden uitgekeerd, vergeleken met 1,26 biljoen dollar vorig jaar en 1,42 biljoen dollar twee jaar geleden”, merkt Janus Henderson op. Eerder had de adviseur aangekondigd dat de dividenden dit jaar een niveau van 1,39 biljoen dollar zouden bereiken.

“De stijging van de beloningen voor de investeerders tijdens het derde kwartaal was vooral te wijten aan de stijgende grondstofprijzen”, benadrukt Janus Henderson echter. “Hierdoor konden mijnbouwbedrijven recordwinsten melden.”

Twee derde van de bijkomende betalingen – 54,1 miljard dollar – bleek uit de mijnsector afkomstig. Driekwart van de mijnbouwbedrijven in de index van Janus Henderson hebben hun dividend ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar minstens verdubbeld.

Volgens de index leverde ook de banksector een belangrijke bijdrage aan de stijging van de dividenden. Dat was het gevolg van de opheffing van een aantal beperkingen op uitbetalingen. Bovendien merkt Janus Henderson op dat de banksector tijdens de pandemie betere prestaties leverde dan eerder was verwacht.

Australië en Verenigd Koninkrijk

“Het verdere herstel van de bankdividenden zal wellicht de belangrijkste drijfveer voor volgend jaar zijn”, voorspelt Jane Shoemake, portefeuillemanager bij Janus Henderson. “Anderzijds lijkt het onwaarschijnlijk dat de mijnbouwbedrijven hun huidig dividendbeleid zullen kunnen blijven handhaven.”

“Deze sector is immers sterk afhankelijk van volatiele onderliggende grondstofprijzen, waarvan een aantal al een daling hebben getoond. De mijnbouwsector zal dan ook volgend jaar wellicht een negatieve impact hebben op de verdere groei van de wereldwijde dividenden.”

Janus Henderson merkt nog op dat de dividenden in Australië en het Verenigd Koninkrijk het voorbije jaar het grootste herstel lieten optekenen. “Deze landen zijn dan ook in de sterkste mate blootgesteld aan de evoluties in de mijnbouw en de banksector”, merkt de adviseur op.

“Landen die vorig jaar geen significante verlaging van de dividenden registreerden, lieten tijdens het derde kwartaal van dit jaar daarentegen de laagste betalingsniveaus optekenen.” Daarbij wordt onder meer gewezen naar Japan en de Verenigde Staten.

Meer