Mijlpaal voor cryptomunten

Op 18 oktober werd de BITO, een Bitcoin Strategy Tracker, gelanceerd aan de beurs in New York. Een bijzondere dag voor alle cryptovaluta en de beleggers daarin. Na vele pogingen is het gelukt om de Amerikaanse beurswaakhond te overtuigen van het feit dat ook de Bitcoin een beleggingsobject is. Uiteraard zijn er inmiddels meerdere trackers gevolgd. De Bitcoin en diverse andere crypto’s hebben de afgelopen weken een forse koersstijging laten zien. In de VS zijn cryptocurrencies hiermee geaccepteerd en New York is uiteraard het hart van de financiële wereld.

Wat is een tracker of ETF?

De meer formele naam voor een tracker is ETF, wat staat voor Exchange Traded Fund. Dit soort financiële instrumenten worden wel het spiegelbeeld genoemd van waarden die op de beurs verhandeld worden, zoals aandelen, grondstoffen, maar ook valuta en indices. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ETF’s te kopen op een index,.0 zoals de AEX. Deze tracker volgt de index dan compleet. Daarin zit ook het verschil met een beleggingsfonds. Een beheerder van een beleggingsfonds zal ten doel stellen een bepaalde index te verslaan in rendement. Een ETF volgt deze, stijgt de index 2% dan gaat de ETF ook 2% omhoog, niet meer maar ook niet minder. Een ETF is om die reden eenvoudiger en brengt minder kosten in rekening.

Welke soorten ETF zijn er? 

In principe zijn er ETF’s beschikbaar op alles wat ook ter beurze wordt verhandeld en dat geldt derhalve nu ook voor cryptomunten. ETF’S worden verdeeld in twee categorieën. Bij een fysieke ETF houdt de beheerder het betreffende product, bijvoorbeeld de Bitcoin aan voor het totale ingelegde kapitaal. Bij een synthetische ETF worden derivaten aangeschaft die dezelfde werking garanderen: het ETF moet exact gelijk lopen met de waarde van een bepaald item, bijvoorbeeld een cryptomunt. Er zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld ook ETF worden gecreëerd op meerdere digitale munten om spreiding te realiseren.

Wat is het belang van de ETF’s in de VS? 

Voor de particuliere belegger verandert er in eerste instantie niet zoveel. Het is immers al gedurende meerdere jaren mogelijk om Bitcoins  en andere cryptomunten te kopen via de bekende platforms. Een tracker heeft voor particulieren dan ook weinig toegevoegde waarde. Maar behalve het feit dat de cryptomunten in de VS nu een betere status hebben gekregen, is er nog een belangrijke reden voor de koersstijging van de afgelopen tijd. 

Veel institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) mochten tot het moment van de eerste ETF niet beleggen in cryptovaluta. Dat heeft vooral te maken met de eigen statuten, waarin bepaalde beleggingsproducten zijn uitgesloten, totdat ze zijn goedgekeurd door de Amerikaanse beurswaakhond. Het lijkt dan ook logisch dat de interesse voor de grotere cryptomunten zal toenemen. Sommige analisten verwachten de $100.000 voor de Bitcoin al voor het einde van het jaar. Maar ook in 2021 is ook weer gebleken hoe volatiel de munt kan zijn.   

Wil je handelen in cryptomunten? Bij LiteBit vind je een duidelijk en handig overzicht van de cryptomunten die momenteel het meest populair zijn. Handel nu in crypto.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.