Microsoft onthult Windows 11: dit zijn de opvallendste nieuwigheden

Techreus Microsoft presenteerde donderdag Windows 11, het besturingssysteem dat na zes jaar Windows 10 moet vervangen.

Waarom is dit belangrijk?

Windows blijft met een marktaandeel van zowat 74 procent verreweg het populairste operationeel systeem voor desktop computers, voor OS X, Linux en Chrome OS, maar tien jaar geleden was dat nog 92 procent.

Nieuwe ‘look & feel’: startscherm in het midden

Bron: Microsoft

Een vernieuwd besturingssysteem gaat uiteraard gepaard met een opgefrist uiterlijk. Een opmerkelijke nieuwigheid bij eerste gebruik is dat het startscherm naar het midden is verhuisd. Geen nood: wie het toch liever links onderaan heeft zoals tot nu gebruikelijk, kan het zo aanpassen.

Microsoft maakt zich sterk dat de navigatie, traditioneel een pijnpunt van Windows, nu vlotter en intuïtiever zal verlopen en dat het voor de gebruiker makkelijker wordt om zijn activiteiten te organiseren. Zo zijn er meer mogelijkheden om verschillende openstaande vensters op een scherm te ordenen.

Qua design zijn de hoeken van de schermen afgerond en komen er een resem nieuwe pictogrammen. Het Windows-logo is verder vereenvoudigd tot een vierkant venster. Leuk detail: ook het startgeluid klinkt anders.

Meer aandacht voor chat via Teams

Bron: Microsoft

Microsoft Teams, de videoconferentie-app die voorheen vooral op zakelijke gebruikers gericht was, krijgt een grote update en wordt uitgebouwd tot een brede chat-app, zowel voor zakelijke als private gesprekken.

Microsoft hoopt dus dat Teams ook gebruikt zal worden voor gesprekken met vrienden en familie, in navolging van het succes van Zoom. Illustratief voor de centrale rol die de videochat-applicatie krijgt: Teams hoef je niet meer te downloaden, maar wordt volledig ingebouwd in Windows 11.

En er is een universele mute-knop in de taakbalk, omdat ‘geluid afzetten’ een belangrijke functie werd in het coronatijdperk met zijn vele videochatgesprekken.

Android-apps draaien rechtstreeks op Windows, met de hulp van Amazon

Bron: Microsoft

Smartphone-apps die draaien op Android worden rechtstreeks toegankelijk op het bureaublad van Windows 11, via een samenwerking met de app store van Amazon. Concreet: je zal dus apps als TikTok kunnen bekijken op je laptop.

Microsoft wil zich positioneren als het “meest open” van alle systemen, waarbij je je smartphone vlot moet kunnen verbinden met je pc, zegt CEO Satya Nadella aan The Wall Street Journal. Een sneer naar Apple en Google, die hun gebruikers het liefst in hun eigen wereld houden.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20