In memoriam: Internet Explorer (1995-2022)

Microsoft heeft woensdag aangekondigd dat ze volgend jaar de stekker uit Internet Explorer (IE) zullen trekken. Dat was niet geheel een verrassing. De ooit zo dominante webbrowser kreeg tegenwoordig de voorkeur van minder dan 1 procent van alle internetgebruikers. Microsoft zal wel een versie van Explorer integreren in zijn nieuwere Edge-browser. Verschillende bedrijven zijn namelijk nog steeds niet zijn afgestapt van IE.

Na meer dan 25 jaar is het welletjes geweest, vindt Microsoft. Het is tijd om de klassieke webbrowser Internet Explorer eindelijk op te bergen. Op 15 juni 2022 zal de browser net geen 27ste kaarsje kunnen uitblazen wanneer de ondersteuning door Microsoft finaal zal worden stopgezet. IE werd gelanceerd op 16 augustus 1995.

De hoogdagen van Explorer liggen al jaren achter zich. Vandaag de dag gebruikt nog amper iemand de verouderde software. Microsoft zelf lanceerde in 2015 een nieuwe webbrowser met Edge. Dit jaar telde Edge al zeker 600 miljoen gebruikers.

Het einde van een tijdperk

De absolute piek van Explorer bevond zich in het jaar 2003. Toen gebruikte maar liefst 95 procent van alle internetsurfers de webbrowser van Microsoft.

In 2010 had Explorer nog zeker 1 miljard gebruikers. Dat was toen iets meer dan 60 procent van alle internetgebruikers ter wereld. Explorer begon toen al zijn positie als marktleider te verliezen door nieuwere en meer innovatieve concurrenten.

Op de tweede plaats in 2010 stond Firefox van Mozilla met 442 miljoen gebruikers, ofwel 24,5 procent van alle internetgebruikers op dat moment.

Chrome van Google was toen nog een kleine speler met 110 miljoen gebruikers (6,1 procent van alle internetgebruikers). Google Chrome telde dit jaar 2,65 miljard gebruikers die de webbrowser als primaire manier gebruiken om zich op het internet te begeven. Dat is net iets meer dan de helft van de 4,66 miljard mensen die het internet gebruiken.

Wie gebruikt er in hemelsnaam nog steeds Internet Explorer?

De laatste gebruikers die nog zweren bij Explorer zijn vooral grote oude bedrijven en organisaties die nog niet veel op gebruik van het internet moeten leunen. Het gaat vooral over bedrijven binnen de gezondheidssector, verouderde fabrieken en lokale overheden.

Zij zitten nog steeds (on)vrijwillig vast met Internet Explorer omdat ze er nooit in geslaagd zijn om hun IT-systeem een update te geven. Hierdoor kwamen die bedrijven terecht in ‘technologische schuld’. Het is een IT-term die wil zeggen dat hoe langer bedrijven wachten met het opvoeren van hun computersystemen, hoe moeilijker die taak zal worden.

Microsoft zag die bui al hangen en probeerde daarom in 2015 bedrijven massaal te laten overstappen naar hun nieuwe Edge-browser.

Voor wie hier niet in geslaagd is, zal er een soort Explorer-modus blijven voortleven in Edge tot zeker 2029. Het spook van Internet Explorer zal dus nog even blijven ronddwalen.

Lees ook: Microsoft wil Discord overnemen voor meer dan 10 miljard dollar

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20