Microsoft geeft met miljardenovername concurrent Sony een stevige opdoffer

De overname van Activision Blizzard door Microsoft is dinsdag op gejuich onthaald door de beleggers. Het aandeel van de gamegigant schoot maar liefst 25 procent hoger na de bekendmaking van het nieuws. Het aandeel van Sony, een van Micosofts grootste concurrenten, dook dan weer 13 procent in het rood, de grootste daling sinds 2008.

Microsoft pakte dinsdag uit met een gigantische verrassing. De techmastodont liet weten dat het Activision Blizzard wil overnemen voor maar liefst 68,7 miljard dollar, oftewel 95 dollar per aandeel. Dat is 15,4 procent boven de slotkoers van gisteren. Het aandeel van Activision Blizzard heeft die beursdag 25,8 procent hoger afgesloten.

Grote overnames in de gamesector

Het nieuws nam ook tal van andere gamebedrijven op sleeptouw. Ubisoft won bijvoorbeeld 11,9 procent en Electronic Arts steeg met 2,6 procent. Beleggers hopen dat er nog meer overnamenieuws komt uit de gamesector. De aankondiging van Microsoft volgde daags na het bericht dat Take Two Interactive, een Amerikaanse uitgever van games, Zynga, een ontwikkelaar van mobiele games, gaat overnemen voor 12,7 miljard dollar.

Al konden niet alle gamegiganten profiteren van het overnamenieuws. Grote concurrent Sony was woensdagochtend een van de grootste verliezers van de Nikkei225. Het aandeel van het bedrijf nam een duik van maar liefst 13 procent, de grootste daling sinds 2008.

De overname van Activision Blizzard door Microsoft kan dan ook vergaande gevolgen hebben voor Sony. PC Gamer, een nieuwssitie gespecialiseerd in games, merkt op dat Microsoft door de overname het derde grootste bedrijf in de gamesector wordt. Het moet enkel nog Sony en Tencent laten voorgaan. Sony zal het ongetwijfeld warm gekregen hebben nadat de overnameplannen werden bekendgemaakt. Het bedrijf achter de Playstation wordt nu geconfronteerd met een veel grotere rivaal in een sector die goed is voor circa 30 procent van de omzet van Sony.

Concurrentiestrijd nieuw leven inblazen

De overname blaast de concurrentiestrijd tussen Microsoft en Sony hoe dan ook nieuw leven in. Activision Blizzard bezit immers heel wat games die beschikbaar zijn op alle spelconsoles. Denk bijvoorbeeld aan het populaire schietspel Call of Duty. Dat is een game die jaarlijks wordt uitgebracht en dus garant staat voor constante inkomsten.

Daardoor gaat de strijd tussen de twee giganten nu veel verder dan louter en alleen maar een strijd om de beste console (Xbox vs. PlayStation). De exclusieve titels waren daarbij een belangrijke wapen. Sommige gamefans vrezen wel dat Microsoft de overname gaat gebruiken om enkele games weg te halen bij PlayStation en ze exclusief aan te bieden aan Xbox- en pc-gamers. Al is de kans klein dat het allemaal zo’n vaart zal lopen. Indien Microsoft voor die piste kiest, loopt het heel wat inkomsten mis. Spellen zoals Call of Duty zijn namelijk immens populair op de console van Sony.

Gamebibliotheek uitbreiden

Analist Daniel Zhuge merkt op Twitter op dat het het doel van Microsoft is om spelers op alle apparaten te bereiken, gaande van de PlayStation 5 tot de pc.

Daarenboven kan de techgigant door de overname ook heel wat lekkers toevoegen aan de Game Pass, een abonnementsdienst die wordt aangeboden door Microsoft. Gamers betalen daarvoor 10 euro per maand. In ruil krijgen ze toegang tot een uitgebreide bibliotheek van games die ze kunnen spelen. Microsoft is daar nu volop op aan het inzetten. Verschillende andere game-uitgevers, waaronder Electronic Arts, bieden een soortgelijke dienstverlening aan.

“Sony staat voor een enorme uitdaging om zich staande te houden in deze uitputtingsoorlog”, benadrukt Amir Anvarzadeh, een marktstrateeg bij het vermogensadviesbureau Asymmetric Advisors, aan Reuters. Hij raadt zijn klanten aan om het aandeel van Sony te shorten.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.