Mexicaans kartel valt politie aan met exploderende drones

Twee politieagenten zijn dinsdag in de Mexicaanse deelstaat Michoacán gewond geraakt nadat drones explosieven hadden afgeworpen. 

Het Jalisco-kartel (Cártel de Jalisco Nueva Generación) en het kartel Los Viagras – genoemd naar het rechtopstaande haar van een van de stichters – vechten momenteel om de controle over El Aguaje, een gehucht in Aguililla, in de deelstaat Michoacán. 

Na een reeks aanslagen werd de federale politie eerder deze maand ingezet in het gebied. De kartels reageerden volgens de Associated Press door gekaapte vrachtwagens dwars over de wegen te parkeren en diepe greppels te graven om politiekonvooien buiten te houden. 

Maar nu blijken de kartels ook bewapende drones in te zetten in de dodelijke oorlog met de veiligheidstroepen en de burgerwachten die zich tegen hen verzetten. Nadat twee politieagenten dinsdag gewond raakten bij een droneaanval, wordt het Jalisco-kartel ervan beschuldigd aanvallen te hebben uitgevoerd met onbemande vliegtuigjes die explosieven aan boord hebben. 

Explosieven en granaatscherven

Afgelopen augustus werden nog twee van deze exploderende drones gevonden in de auto van vermoedelijke leden van het Jalisco-kartel. De drones waren uitgerust met kokers volgepakt met C4-explosieven en kogellagers die fungeren als granaatscherven. 

Over de aanval van dinsdag zijn weinig details bekendgemaakt, maar lokale media melden dat er twee drones waren gebruikt. Aangenomen wordt dat ze op dezelfde manier waren bewapend als de twee drones die afgelopen zomer werden gevonden in de kofferbak van de vermoedelijke kartelleden.

‘De CJNG (Jalisco-kartel, red.) is sinds eind 2017 betrokken bij het gebruik van dergelijke toestellen in verschillende regio’s in Mexico’, zei Robert Bunker van het Amerikaanse adviesbureau C/O Futures hierover eerder aan Forbes. ‘Dit kartel is goed op weg om het gebruik van bewapende drones te normaliseren.’

‘El Mencho’

De agenten die dinsdag gewond raakten, waren ingezet om wegen vrij te maken die naar de stad Aguililla leidden. Aguililla is de geboorteplaats van Jalisco-leider Nemesio Oseguera Cervantes. 

‘El Mencho’, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een van Mexico’s meest gezochte mannen. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA looft een beloning van 10 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot zijn aanhouding.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20