Meta probeert het goed te maken en verzekert dat het “Europa absoluut niet wil verlaten”

Na de hint dat Facebook en Instagram uit het Europese economische landschap zouden kunnen verdwijnen, beweert Meta dat het eigenlijk geen zin had om Europa te verlaten. Een nieuwe poging om de EU te doen buigen?

Enkele dagen geleden herhaalde het bedrijf van Mark Zuckerberg de dreigementen om zijn belangrijkste sociale netwerken – Facebook en Instagram – van de Europese markt te halen.

Nietigverklaring

Deze bedreiging volgde op de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de overeenkomst tussen de VS en Europa inzake de uitwisseling van gegevens, het Privacy Shield, die in strijd was met de GDPR (General Data Protection Regulation, red.).

Om de doorgifte van gegevens van Europese gebruikers aan een ander land toe te staan, moet dat land een niveau van bescherming van persoonsgegevens bieden dat vergelijkbaar is met het niveau binnen de EU. Wat in de Verenigde Staten niet het geval is.

De annulering van het Privacy Shield is uiteraard niet naar de zin van Meta, dat de gegevens van zijn Europese gebruikers niet meer voor verwerking aan de VS kan doorgeven om gerichte reclame aan te bieden. Dit is waar de onderneming bijna al haar inkomsten vandaan haalt. De beslissing van het Europese Hof kan dramatische gevolgen hebben voor Meta, waarschuwde het bedrijf.

In dat licht verklaarde het moederbedrijf van Facebook dat het sommige van zijn belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, niet langer in Europa zal kunnen aanbieden. Maar maandag keerde Meta terug op zijn opmerkingen en benadrukte dat het niet de wens had het Avondland te verlaten.

Nieuwe deals gezocht

Meta wil dat er nieuwe deals worden gesloten om de overdracht van Europese privé-gegevens naar de VS mogelijk te maken. En het bedrijf heeft geen gebrek aan argumenten om te proberen de balans in haar voordeel te doen doorslaan; “een gebrek aan veilige, beveiligde en legale internationale gegevensoverdrachten zou de economie schaden en de groei van data-gestuurde bedrijven in de EU belemmeren, net nu we proberen te herstellen van Covid-19”, vertelde Meta aan City AM.

De Ierse toezichthouder voor gegevensbescherming zou in de eerste helft van dit jaar een uitspraak kunnen doen over deze kwestie. Wat betreft de vraag of Meta bereid zou zijn de Europese markt af te schrijven: weinig kans hierop. Vorige week stortte de groep in op de beurs, na een afname van het aantal gebruikers. Een primeur voor Meta.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.