Historische klap voor Meta: 237 miljard dollar beurswaarde verdampt in een dag

Meta, het moederbedrijf van Facebook, zag na een beroerde beursdag een slordige 237 miljard dollar aan marktwaarde in rook opgaan. Nooit eerder in de Amerikaanse financiële geschiedenis verloor een bedrijf zoveel waarde op de beurs in een dag tijd.

Meta kreeg donderdag een klap van ruim 26 procent, en sloot af op een koers van ongeveer 237 dollar. Dat is de grootste daling ooit voor het aandeel. Het vorige record dateert van juli 2018, toen de koers op een dag met 19 procent ineenstuikte.

Meta was woensdagavond 898,5 miljard dollar waard op de beurs. Een dag later is dat herleid tot 661 miljard dollar. Er ging dus ruim 237 miljard dollar in rook op als gevolg van de pandoering die volgde op de teleurstellende kwartaalcijfers.

Flinke knauw in Zuckerbergs rijkdom

De dramatische koersval van Meta heeft ook gevolgen voor de persoonlijke rijkdom van CEO Mark Zuckerberg, die circa 13 procent van Meta’s kapitaal in handen heeft. Zijn vermogen zit nog steeds sterk geconcentreerd bij het bedrijf dat hij in 2004 oprichtte.

De 37-jarige Zuckerberg verloor op papier een slordige 31 miljard dollar. Hij stond woensdagavond nog als zevende rijkste persoon op de tabellen van de Bloomberg Billionaires Index, met een vermogen van 121 miljard dollar. Een dag later was zijn vermogen geslonken tot zowat 90 miljard dollar.

Daarmee valt Zuck terug naar plaats 10 in de lijst. Hij staat sinds de zomer van 2015 in de toptien. Al is dat vermogensverlies natuurlijk alleen maar op papier en een momentopname. Zolang hij niet daadwerkelijk Meta-aandelen van de hand doet, slikt hij geen echte verliezen.

Wall Street

Meta woog zwaar op het algemene sentiment op Wall Street. De technologie-index Nasdaq dook 3,7 procet lager en de Dow Jones-index sloot 1,5 procent lager af.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.