Meta spat uiteen en sleurt Wall Street mee in zijn val

De marktwaarde van Meta is donderdag met bijna 220 miljard dollar gedaald bij de opening van de Amerikaanse beurzen. Meta’s teleurstellend inkomstenrapport van woensdag stuurt een schokgolf door de aandelenmarkt.

De koers van het aandeel van Facebook-moederbedrijf Meta dook bij de openingsbel op Wall Street al met 24,8 procent lager. Woensdag sloot Meta de beursdag met een totale marktkapitalisatie van 898,5 miljard dollar. Daar blijft op het moment van schrijven nog maar 680,6 miljard dollar van over. 

Het is de grootste beursklap voor Meta sinds 2018, toen het bedrijf ooit 119 miljard dollar van zijn marktwaarde zag verdampen in één dag. Dat geurde toen ook na het publiceren van een ellendig inkomstenrapport. 

Ditmaal moest Meta echter nog meer verontrustend nieuws meedelen. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers van Facebook zit in het slop en de concurrentie van rivalen zoals TikTok van het Chinese ByteDance wordt een steeds serieuzere ontwrichter.

Slechtste januari op Wall Street sinds 2009

De desastreuze kwartaalresultaten van Meta hebben gevolgen voor de gehele aandelenmarkt. De koers van de NASDAQ zakte in de ochtendhandel al met 2,1 procent. In totaal verdampte er in de ochtend dus zeker 200 miljard dollar aan waarde.

Ook de S&P 500, de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgens marktwaarde, noteerde een daling van 1,3 procent. Deze slechte start van februari volgt op de slechtste januari in de geschiedenis van Wall Street sinds 2009. Daarvoor waren vooral jammerlijk presterende techindexen verantwoordelijk. De S&P 500 verloor dit jaar in totaal al 5 procent van zijn waarde, weet zakenkrant The Financial Times.

Einde van de pandemie en geldbeleid van de centrale bank maken de techzeepbel zichtbaar

Ook de rest van de beurs kleurt gelijktijdig met het aandeel van Meta rood. Het aandeel van e-commercegigant Amazon daalde met meer dan 6 procent bij de opening. De techbedrijven moesten echter de zwaarste klappen incasseren. Snap laat een koersdaling van 20 procent optekenen, terwijl Twitter ondertussen ook meer dan 6 procent van zijn waarde in rook zag opgaan. 

Woensdag donderde het aandeel van betaalbedrijf PayPal met een hallucinante 25 procent naar omlaag. Vandaag noteert het bedrijf voorlopig een daling van 5 procent. Muziekstreamingplatform Spotify kwam ook met een zwakke pronostiek voor zijn abonneegroei in het eerste kwartaal, waardoor het aandeel op het moment van schrijven al 16 procent lager staat.

The big picture: Techaandelen stegen fors tijdens de pandemie dankzij coronamaatregelen die gebruikers thuis hielden. Bovendien was er sprake van ultralage rentetarieven, gecombineerd met stimuluspakketten, die beleggers aanmoedigden om massaal te beleggen in de techmarkt. Nu de dreiging van het coronavirus begint af te nemen en de Amerikaanse centrale bank zijn geldbeleid verstrakt, wordt de techzeepbel duidelijk zichtbaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.