Facebook mag geen Europese persoonsgegevens meer sturen naar de Verenigde Staten

De Ierse gegevensbeschermingscommissie heeft het in Dublin gevestigde Europese hoofdkantoor van Facebook een voorlopig bevel opgelegd om de datatransfers te staken.

Het initiatief van de Ierse Data Protection Commission komt er na de nietigverklaring van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield, door het Europees Hof van Justitie. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa, was het oordeel in juli.

De zaak draaide om een klacht van de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems. Schrems had bij de Ierse gegevensbeschermingscommissie (DPC) geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan haar moederbedrijf Facebook Inc. in de VS.

Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren. DPC vroeg de Ierse rechtbank om raad, die vervolgens het EU-hof inschakelde. Dat oordeelde in juli dat Schrems gelijk heeft. In 2015 won Schrems ook al een soortgelijke zaak. Toen vernietigde de rechter het zogeheten Safe Harbour Programme, de voorganger van Privacy Shield.

De Europese Commissie is al in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming. Volgens Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders kan het echter lang duren voor er een wettelijke oplossing wordt gevonden na de nietigverklaring van Privacy Shield, zei hij vorige week in het Europees Parlement.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20