‘Merkel voorziet lockdown tot begin april’

Volgens een Duitse krant deed Angela Merkel tijdens een partijvergadering een wel zeer pessimistische voorspelling: De Duitse bondskanselier zou een verlenging van de strenge Duitse lockdown voorzien met 8 tot 10 weken. 

Tot nader order duurt de nationale lockdown in Duitsland nog tot minstens 31 januari. Volgens boulevardblad Bild verwacht Merkel dat de huidige regels nog tot begin april zullen moeten gehandhaafd worden. Dat schrijft het Duitse dagblad, dat verreweg de grootste oplage van het land heeft, op basis van bronnen die aanwezig waren bij een partijvergadering van Merkels CDU. 

Angst voor Britse variant

De terechte vrees voor Britse toestanden bezorgt staatshoofden op het vasteland namelijk kopzorgen. ‘Als we er niet in slagen deze Britse variant te stoppen, zullen we tegen Pasen tien keer meer gevallen hebben. We hebben nog acht tot tien weken strikte maatregelen nodig’, zei Angela Merkel volgens het dagblad. 

Strikt zijn ze wel bij onze oosterburen. Op plaatsen met veel besmettingen mogen burgers zich niet verder dan 15 kilometer van hun huis verplaatsen zonder geldige reden. Ook daguitstappen zijn er ten strengste verboden. Nauwe contacten mogen er enkel met het eigen gezin, plus één individu van een ander huishouden. Alle niet-essentiële winkels blijven gesloten, en ook scholen houden de deuren dicht. Restaurants mogen wel afhaalopties aanbieden. Alcohol drinken in het openbaar is verboden.

Duitsland scherpte de coronaregels vorige week nog aan, om te vermijden dat de meer besmettelijke variant van het virus die voor het eerst opdook in het VK, de ziekenhuizen zou kunnen overrompelen. 

Persagentschap Reuters schermt trouwens met andere ingewijden, die de uitspraken van de Duitse bondskanselier nuanceren. ‘Merkel zei dat de komende acht tot tien weken erg moeilijk zouden zijn als de Britse variant zich uitbreidt naar Duitsland’, aldus de bron van Reuters. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20