Duitsland verlengt harde lockdown tot 31 januari

Duitsland lockdown Angela Merkel
Isopix

Bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd dat de huidige lockdown in Duitsland met drie weken verlengd wordt. Daardoor zullen de maatregelen nu al minstens tot 31 januari aangehouden blijven. Het gaat om een strenge lockdown waarbij naast de horeca en niet-essentiële winkels ook de scholen gesloten blijven.

Angela Merkel zat vandaag samen met de leiders van de zestien Duitse deelstaten. Daarbij werd beslist om de huidige coronamaatregelen nog drie weken te verlengen. Duitsland blijft zo nog zeker heel januari in een harde lockdown.

Harde lockdown

Het gaat in Duitsland om een strengere lockdown dan in ons land. Zo zijn naast de horecazaken, sport- en cultuurcentra ook de niet-essentiële winkels en scholen gesloten. Dat zal nu nog zeker tot eind januari zo blijven. Thuiswerk blijft nog steeds de norm in Duitsland en wordt nu zelfs sterker aanbevolen.

Duitsland neemt deze maatregelen omdat de cijfers opnieuw aan het stijgen zijn. Op 30 december 2020 werden er in Duitsland op één dag tijd 1.129 doden geteld. Dat was het hoogste cijfers sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus en ook de eerste keer dat dit cijfer hoger lag dan 1.000.

Extra maatregelen

Duitsland verstrengt ook enkele maatregelen. Zo wordt het aantal bezoekers per huishouden teruggebracht van vijf naar één. Daarnaast moeten Duitsers die vanuit een risicogebied terugkeren naar huis nu, net zoals in België, twee coronatests laten afnemen. Eentje meteen bij terugkeer en eentje na vijf dagen quarantaine.

Mensen die in een zogenaamde ‘hotspot’ wonen, een gebied met veel besmettingen, mogen zich niet verder dan 15 kilometer van hun woning verplaatsen. De grens ligt hierbij op 200 besmettingen per 100.000 inwoners.