Conservatief, Merkel-criticus en eigenaar van twee vliegtuigen: dit is de nieuwe leider van de Duitse christendemocraten

CDU, de Duitse christendemocratische partij, heeft Friedrich Merz gekozen tot nieuwe voorzitter. De multimiljonair, in een vorig leven hoofd van Duitse tak van BlackRock, wacht de ondankbare taak een flink gehavende machtspartij in de oppositie nieuw leven in te blazen.

Merz was de enige kandidaat op het virtuele partijcongres. Hij werd verkozen met 95% stemmen voor, of 967 van de 983 stemmen, zonder tegenstemmen. Dat meldt de partij van voormalig bondskanselier Angela Merkel in een door verschillende media opgepikte verklaring.

“We hebben drie moeilijke jaren achter de rug en hebben een zware nederlaag moeten incasseren”, zei Merz zaterdag. “We hebben ons zelfvertrouwen niet verloren – noch onze politieke verantwoordelijkheid voor ons land.”

Merz zei dat de CDU krachtig oppositie zal voeren tegen de regerende coalitie van sociaaldemocraten, groenen en liberalen, en duidelijke standpunten zal eisen over belangrijke kwesties. Hij beloofde ook een verbindende rol binnen de partij te gaan spelen.

Anti-establishmentconservatief

De 66-jarige Merz was de uitdager van het CDU-establishment, dat gedomineerd werd door Merkel tijdens haar vier termijnen als kanselier. De rooms-katholiek, van opleiding handelsadvocaat, omschrijft zichzelf als sociaal conservatief en economisch liberaal. Zo nam hij in het verleden hardere migratiestandpunten in dan wat de norm was voor CDU, en wordt hij gerekend tot het business-vriendelijke kamp van zijn partij. Op geopolitiek vlak staat hij een hardere lijn tegenover Rusland voor.

Hij is een begenadigd orator, maar hapert soms als hij onder druk komt te staan, schrijft Deutsche Welle. Zo pleitte hij eens voor de mogelijkheid om een belastingaangifte te kunnen doen “op een bierviltje” in plaats van de verplichting om pagina’s formulieren in te vullen. Hij kon echter niet zeggen hoe dit in de praktijk zou worden uitgevoerd.

Hij kwam voor het eerst de Bondsdag binnen in 1994. Toen al stonden hij en Merkel voor verschillende kampen binnen de conservatieve partij. Merkel werd namelijk gesteund door vernieuwingsgezinde en jongere partijleden, Merz was meer traditioneel conservatief.

Hij verloor de strijd om de leiding van de parlementsfractie van de partij in 2002, gaf zijn post in de partijleiding op in 2004 en verliet het parlement in 2009. Voor zijn politieke terugkeer in 2020 was hij onder meer voorzitter van de Duitse afdeling van beleggingskolos BlackRock. Deze en verschillende andere invloedrijke functies binnen grote ondernemingen maakten van hem een multimiljonair. Als gediplomeerd piloot bezit hij twee vliegtuigen.

Slechtste nationale verkiezingsresultaat in de geschiedenis

De CDU en haar Beierse zusterpartij CSU behaalden tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen samen 24,1% van de stemmen; het slechtste nationale verkiezingsresultaat in hun geschiedenis. De conservatieven kwamen ermee op de tweede plaats na de sociaaldemocraten, die 25,7% van de stemmen binnenreven.

De stemming binnen CDU werd gehouden om een vervanger te kiezen voor Armin Laschet. De Akenaar stemde ermee in terug te treden als voorzitter na een fletse verkiezingscampagne.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.