Merkel belt oppositieleider Wit-Rusland om vrije verkiezingen te steunen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft telefonisch met de Wit-Russische oppositieleidster in ballingschap, Svetlana Tikhanouskaya, gesproken. Ze hebben het over de politieke crisis in Wit-Rusland en de “moeilijke situatie” aan de grens met de Europese Unie gehad. Dat zei een Duitse regeringswoordvoerder maandag.

“De bondskanselier onderstreepte de voortdurende steun van de federale regering voor de Wit-Russische democratiebeweging en benadrukte dat de politieke leiding van het land een einde moet maken aan de repressie tegen de oppositie en onafhankelijke journalisten. Ze zei ook dat Wit-Rusland gevangenen moet vrijlaten en een serieuze dialoog moet aangaan met de samenleving om de crisis op te lossen door eerlijke en vrije verkiezingen te houden”, zei woordvoerder Steffen Seibert.

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko claimde een klinkende overwinning bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar, ondanks de wijdverspreide opvatting dat de stemming frauduleus was. Volgens verschillende oppositiegroeperingen heeft Tikhanouskaya gewonnen.

Marteling

De staat trad hard op tegen dissidenten na de uitslag van de verkiezingen, en er werden honderden mensen in de gevangenis gegooid. Activisten van de oppositie beschuldigen de staat zelfs van marteling. Het heeft ook een levendige oppositiebeweging op gang gebracht in landen als Letland, Litouwen en Duitsland, waar veel Wit-Russen wonen.

In de laatste confrontatie tussen de EU en Minsk sinds de verkiezingen, beschuldigt Europa Wit-Rusland ervan duizenden mensen uit het Midden-Oosten in te vliegen en hen te dwingen de Poolse grens over te steken naar de EU.

(lb)

Meer
door businessam.be
Mijn Volglijst

Enig herstel op cryptomarkten

05/12/2021 10:00

(ABM FN-Dow Jones) De cryptomarkten laten na de klappen op zaterdag met prijsdalingen met dubbele cijfers, zondag weer wat herstel zoen. Dit blijkt uit data van Coinmarketcap.

Van vrijdag op zaterdag daalden vrijwel alle cryptomunten. Bitcoin schoot terug tot onder de 47.000 dollar en ethereum kostte minder dan 4.000 dollar.

Inmiddels is bitcoin weer een paar procent opgeveerd en kost 49.046 dollar. Ethereum herstelde met meer dan 6 procent tot 4.182 dollar.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20