Litouwen: ‘Wit-Rusland laat illegale migranten en mogelijk spionnen door’

De inlichtingendiensten in Litouwen zijn bezorgd over de plotselinge toestroom van illegale migranten uit Wit-Rusland. De Litouwse autoriteiten vermoeden dat het buurland actief immigranten doorlaat om daarmee de Europese Unie te destabiliseren.

Ongeveer 400 illegale migranten, met name uit Irak en Syrië, hebben dit jaar geprobeerd Litouwen binnen te komen vanuit Wit-Rusland. Dat is vijf keer zoveel als in heel 2020. De toestroom legt een grote druk op de schouders van de Litouwse inlichtingendienst, die rekening houdt met een verhoogd risico op terrorisme en zelfs geheim agenten.

De Litouwse premier Ingrida Simonyte beschuldigt Wit-Rusland ervan achter de recente toename van illegale immigratie te zitten. ‘Het is geen gewone episode van illegale immigratie zoals we die aan de andere grenzen van de Europese Unie zien’, zei ze dinsdag. 

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde er eind mei dan ook mee om de sluizen open te zetten. ‘We hebben drugs en migranten tegengehouden – nu zullen jullie ze zelf moeten opeten en vangen’, waarschuwde hij in het Wit-Russische parlement. Daarmee reageerde hij op de sancties die de Europese Unie had uitgevaardigd nadat Loekasjenko een Ryanair-vlucht op weg van Athene naar Vilnius gedwongen had aan de te zetten in Minsk, waarna de 26-jarige journalist-dissident Roman Protasevitsj in de boeien werd geslagen.

Terroristen en spionnen

Volgens premier Simonyte heeft Loekasjenko woord gehouden. ‘De heer Loekasjenko dreigde de Europese Unie te overspoelen met drugs en migranten, en daar gaan we dan – in een paar weken tijd zien we een snelle toename van mensen die illegaal de grens oversteken’, zei ze.

Darius Jauniškis, de directeur van de Litouwse inlichtingendienst SSD, zei in een interview met de nieuwssite 15min dat hij rekening houdt met de mogelijkheid dat zich onder de migranten ook terroristen en spionnen verschuilen. ‘Ik begrijp dat we niet op iedereen een stempel kunnen plakken, we beschouwen niet iedereen als crimineel of spion, maar dat risico ontstaat bij een grotere stroom vluchtelingen’, zei hij. 

Lees ook: Loekasjenko beraamde moorden op critici

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20