Witte Huis regelt monsterverbond tussen Merck en Johnson & Johnson voor vaccinproductie

De Amerikaanse president Joe Biden zal dinsdag de uitzonderlijke samenwerking tussen de twee farmagiganten aankondigen. Het Witte Huis faciliteerde naar verluidt de deal tussen de twee bedrijven.

Het is een zeldzaam zicht: twee Amerikaanse farmagiganten die de handen in elkaar slaan om een vaccin te produceren. Daar waren dan ook de aanmaningen van de Amerikaanse president voor nodig. Het Witte Huis begeleidde de gesprekken tussen Merck en Johnson & Johnson om die laatste te helpen hun vaccin sneller, en op grotere schaal, te produceren.

Er wordt verwacht dat Joe Biden dinsdagavond (Amerikaanse lokale tijd) de samenwerking officieel zal aankondigen. De twee farmabedrijven zullen een vaccin produceren dat met één prikje bescherming zou moeten bieden tegen het coronavirus.

Noodtoestand

Het Witte Huis gaf J&J al eerder dit weekend een autorisatie bij noodgevallen om de productie van de vaccins vlotter te laten verlopen. Nu hielp de Amerikaanse regering de farmareus dus ook om een productiepartner te vinden.

Dat komt goed op tijd want J&J ondervond aan het begin van de week al problemen om de beloofde vaccins op te leveren. Het bedrijf kon deze week wel alvast 4 miljoen prikjes leveren aan de VS. Maar toen moest het toegeven dat verdere opleveringen niet even altijd even fors gingen zijn. De 10 miljoen vaccins die J&J wou produceren tegen het einde van februari zijn er alleszins niet van gekomen.

Ervaren vaccinproducent

Hoewel J&J de grootste producent van medicijnen in de wereld is, hebben ze nog niet veel expertise over vaccins. Merck is daarentegen wel goed bekend met het brouwen van vaccins. Ze beschikken ook over de nodige infrastructuur om dit op een grote schaal te doen.

Merck is een van de grootste vaccinmakers ter wereld en leverde in het verleden al de verlossende prikjes voor Ebola en het humaan papillomavirus (HPV) op. Toch bleef Merck tijdens de pandemie grotendeels met de rug tegen de muur staan. In januari gaf het ook haar eigen ontwikkelde vaccin volledig op.

Het lijkt er nu op dat de farmaveteraan toch nog een kans krijgt om deel uit te maken van dit historisch proces.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20