Mercedessen kunnen elkaar nu waarschuwen voor kuilen in de weg

Drie miljoen Mercedes-Benz personenwagens vanaf bouwjaar 2016 kunnen voortaan nog meer informatie ontvangen. Via de zogenoemde Car-to-X-functies kunnen ze elkaar waarschuwen voor grote kuilen of hobbels. 

Nieuwe C-Klasse en S-Klasse modellen, en de elektrische EQS, kunnen kuilen en verkeersdrempels detecteren. Als de wagens dergelijke situaties registreren, verzenden ze die informatie via de functie Car-to-X Communication samen met de positiegegevens in realtime naar de cloud van Mercedes-Benz. Bestuurders in de buurt worden vervolgens geïnformeerd en de situatie wordt met pictogrammen op de navigatiekaart weergegeven. 

Vanaf bouwjaar 2016 kunnen Mercedes-personenwagens de waarschuwingsinformatie ontvangen, meldt de autobouwer. Wereldwijd zijn dat in totaal meer dan 3 miljoen auto’s. De nieuwe waarschuwingen zijn nu al beschikbaar in een aantal landen wereldwijd en in alle 36 talen die door het systeem worden herkend.

Foto: Mercedes-Benz

De nieuwe Car-to-X functies werden door Mercedes volledig in eigen huis ontwikkeld en getest. Naast kuilen en hobbels kan het systeem ook sterke zijwind detecteren. “Als dit assistentiesysteem wordt geactiveerd bij sterke zijwind, ondersteunt het de bestuurder door gerichte rem- of stuuringrepen en stuurt dit naar de Mercedes-Benz cloud”, klinkt het. “Op deze manier kan het achteropkomend verkeer gericht worden gewaarschuwd voor windstoten.”

De Duitse autobouwer introduceerde al in 2013 mobiele netwerken en ontwikkelde daarmee een technologie waarmee waarschuwingen voor gevaarlijke situaties kunnen worden ontvangen en verzonden. Sinds 2016 is het Car-to-X Communication-systeem standaard geïnstalleerd in combinatie met navigatiesystemen – aanvankelijk in de E-Klasse, nu in alle voertuigen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20